Het Engelse woord voor ontbijt is breakfast en dat geeft eigenlijk heel goed weer wat het ontbijt is, namelijk een onderbreking (break) van het vasten (fast) ofwel de eerste maaltijd van de dag!
Veel mensen denken dat je deze ergens tussen 7:00 en 9:00 uur ’s ochtends moet eten, maar dat is een mythe die de voedingsmiddelenindustrie maar al te graag in stand houdt. Zelf eet ik mijn ontbijt al geruime tijd na de middag, maar dan noemen de meeste mensen het weer lunch.
Het verteren van voeding is een nogal complexe en energievretende klus voor je lichaam. Om mijn lichaam niet meer te belasten dan nodig, kies ik ervoor om dagelijks maar twee maaltijden te eten. Uiteraard zorg ik er wel voor dat deze twee maaltijden alle voedingsstoffen bevatten die mijn lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.
Niet iedereen zal de dag goed doorkomen op twee eetmomenten. Wanneer je lichaam namelijk flink uit balans is en niet alle systemen optimaal draaien, kan het zijn dat je drie of zelfs nog meer eetmomenten nodig hebt. Het omgekeerde geldt echter ook: als je jarenlang om de paar uur iets eet, kunnen je systemen ontregeld en zelfs uitgeput raken.
Hoe dan ook, als je vaker dan drie keer per dag eet, dan raad ik je zeker aan om dit terug te brengen naar maximaal drie en bij voorkeur twee voedzame eetmomenten. Vind je dit lastig of lijkt het niet te lukken, dan is er meer uit balans dan dat je je bewust van bent en ondersteun ik je graag bij het herstellen van de balans.
Voor zo lang je in de vroege ochtend nog een maaltijd nodig hebt, vind je hieronder ter inspiratie een aantal voedzame opties. Hierbij is het belangrijk dat je zo veel mogelijk varieert en iedere dag een andere ontbijtvariant kiest.
Uit een ei groeit een hele kip en dat betekent dat een ei alle voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor het bouwen van botten, spieren, huid, ogen, etc. Je dag beginnen met (biologische) eieren is dan ook een heel goed idee. Hier volgen een aantal manieren om het te bereiden:
Neem een ontbijtbord of schaaltje en maak een frisse salade met één van de volgende combinaties:
Heb je meer zin in iets warms?
Neem dan een appel en ontdoe deze met een appelboor van zijn klokhuis om de appel vervolgens in schijven te snijden. Smelt een beetje (ongezouten) roomboter in een koekenpan en bak hierin de schijven, op lage temperatuur, tot ze aan beide kanten goudgeel en lekker zacht zijn. Leg ze vervolgens op een leuk ontbijtbord, voeg wat (ongebrande en ongezouten) gehakte amandelen toe en bestrooi het geheel met wat Ceylon kaneel.
Neem 1 of 2 dunne plakken eigen gemaakt glutenvrij brood (licht of donker) en beleg deze op één van de onderstaande manieren:
In plaats van brood kun je ook kiezen voor zelfgemaakte (zaden)crackers, boekweitwafels of kastanjecrackers (bio-winkel).
Neem een schaaltje met Jersey yoghurt of geitenkwark/-yoghurt en voeg hier bijvoorbeeld één van de volgende combinaties aan toe:
* Om de paar weken maak ik een grote pot pitten- en zadenmix voor over salades en in de yoghurt. Hierin meng ik chiazaad, zonnebloempitten, lijnzaad, pompoenpitten, sesam- en hennepzaad, kokosschaafsel en dergelijk.
Bananenpannenkoek met walnoten
Neem een kom en prak hierin een rijpe banaan. Klop er vervolgens een ei doorheen en voeg een eetlepel amandelmeel, wat Ceylon kaneel en speculaaskruiden toe. Meng dit alles tot een glad beslag en giet het in een koekenpan met een beetje gesmolten zuivere kokosolie. Bak de pannenkoek, op lage temperatuur, aan beide kanten goudgeel en leg hem dan op een mooi bord. Strooi er tot slot nog wat kokosschaafsel en (ongebrande en ongezouten) walnoten overheen …… en dan is het nog slechts een kwestie van genieten!