Premenstrueel syndroom (PMS)

Veel vrouwen hebben gedurende de tweede helft van hun cyclus (laatste twee weken) last van allerlei lichamelijke en/of mentale problemen. Wanneer de menstruatie zich aandient verdwijnen deze vaak als sneeuw voor de zon om vervolgens na de eisprong (of soms al kort ervoor) hun kop weer op te steken. Deze vrouwen hebben premenstrueel syndroom (PMS).

Signalen

Voor PMS zijn vele honderden lichamelijke en mentale problemen omschreven, zoals:

Spier- en gewrichtspijn Veranderingen in eetlust Boosheid
Zwelling in handen en/of voeten Over-eten Rusteloosheid
Gevoelige of pijnlijke borsten Vermoeidheid, energiegebrek Concentratieverlies
Opgeblazen gevoel Stemmingswisselingen Verwardheid
Hoofdpijn Neerslachtigheid Verlies van controle
Huidaandoeningen Angst, paniek Eenzaamheid
Gewichtstoename Prikkelbaarheid, kort lontje Slaapproblemen

Bij een klein deel van de vrouwen met PMS zijn de problemen voornamelijk psychisch van aard en zeer ernstig. Dan spreken we van premenstrual dysphoric disorder (PMDD).

 

Wanneer je PMS hebt, is het goed om te weten dat deze periodieke problemen eigenlijk signalen van je lichaam zijn. Met deze signalen wil ze je duidelijk maken dat ze uit balans is en jouw hulp nodig heeft bij het herstellen ervan.

 

Heb je nu regelmatig last van dit soort klachten, maar nog nooit gecheckt of ze cyclus gebonden zijn? Breng ze dan eens in kaart met behulp van een speciale kalender, want misschien heb je PMS.

Moeder Natuur

Sommige van de aangegeven signalen zijn verklaarbaar door de vrouwelijke biologie. Zo is het normaal dat je in de periode voor je eisprong wat waakzamer wordt en je libido cq seksualiteit stijgt. Je lichaam heeft namelijk een eicel uitgerijpt en het idee van Moeder Natuur is, dat deze wordt bevrucht zodat jij je kunt voortplanten. De kans op bevruchting is natuurlijk het grootst als jij hier zowel mentaal/emotioneel als fysiek voor ‘openstaat’. In de periode na de eisprong, wanneer het (bevruchte) eitje op weg is naar je baarmoeder is er evolutionair gezien geen noodzaak meer om ‘open te staan’. Hierdoor kan het onder andere zijn dat je minder zin hebt in seks.

 

Je op verschillende momenten in je cyclus anders voelen is normaal. Maar, dit neemt niet weg dit ‘anders voelen’ bij een deel dan de vrouwen dusdanige vormen aanneemt dat het ten koste gaat van hun levensgeluk en dat vraagt om actie!  

Mogelijke oorzaken

Bij PMS is sprake van een cyclus gerelateerde complexe verstoring van meerdere lichamelijke regelsystemen. Hierbij kun je denken aan onder andere je:

  • endorfine systeem dat een belangrijke rol speelt bij het in goede banen leiden van je stressreactie
  • neurotransmitter systeem dat verantwoordelijk is voor de informatieoverdracht binnen je zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en overige zenuwen)
  • hormonale systeem dat het voor je lichaamscellen mogelijk maakt om via de bloedbaan en het weefselvocht met elkaar te communiceren
  • immuunsysteem dat je beschermt tegen ongewenste micro-organismen (bacteriën, virussen, parasieten, etc) en oude, beschadigde en ontspoorde lichaamscellen opruimt

Natuurlijk herstel

Gelukkig heeft ons lichaam een fantastisch zelfherstellend vermogen. Maar, om dit optimaal in te kunnen zetten en de cyclus gebonden signalen ‘binnen de leefbare perken’ te houden, heeft je lichaam wel jouw hulp nodig.

 

Als je bij mij komt met PMS klachten, gaan we als volgt te werk:

  • we brengen in kaart welke lichaamssystemen bij jou ontregeld zijn
  • we onderzoeken per systeem welke factoren uit je verleden, voedingspatroon en andere leefstijl facetten een rol spelen bij de verstoring
  • we kijken op welke natuurlijke manieren jij de betrokken systemen kunt ontlasten en je lichaam kunt ondersteunen, zodat ze je weer beter in balans kan houden
  • eventueel ondersteunen we je lichaam waar nodig (tijdelijk) met kwalitatief hoogwaardige voedingssupplementen en plantaardige extracten

Dit klinkt misschien eenvoudig en praktisch, maar in de praktijk kan het een flinke puzzel zijn. Bij een deel van de vrouwen lukt het om de klachten naar nul terug te brengen. Andere vrouwen ervaren uiteindelijk een dusdanige afname van hun klachten dat hun leven weer een stuk aangenamer is.

Het is echt geweldig hoe briljant je lichaam werkt, maar zonder de juiste voedingsstoffen èn omstandigheden is het lastig voor je lichaam om je tijdens je cyclus in balans te houden! Wil jij je lichaam hier op een natuurlijke manier bij ondersteunen? Als orthomoleculair therapeut en coach help ik je hier graag bij, dus meld je aan voor een kosteloze telefonische kennismaking, dan neem ik contact met je op.

Download
PMS kalender (Doelgerichtcoaching.nl).xl
Microsoft Excel werkblad 13.6 KB