Méér grip op je gezondheid door …… haalbare doelen


In de eerste stap op weg naar méér grip op je gezondheid heb ik je uitgenodigd om te dromen over de toekomst die jij voor jezelf wilt creëren. Maar, zoals gezegd ‘Dromen zijn bedrog, … tenzij jij ze waarmaakt!’ Nu kunnen dromen nogal groots en complex zijn, waardoor je voor het waarmaken ervan maanden, jaren of zelfs een heel leven de tijd nodig hebt.

Zelf pak ik het waarmaken van grote en complexe dromen als volgt aan:

  • eerst selecteer ik uit zo’n droom één klein onderdeeltje, waarvan ik het gevoel heb dat ik het redelijk eenvoudig en binnen afzienbare tijd kan realiseren. Dit is een beetje vergelijkbaar met het maken van een puzzel. Je begint met de hoeken en randen, omdat die het makkelijkst te leggen zijn 😉.

  • vervolgens vertaal ik dit onderdeeltje naar een doelstelling, bijvoorbeeld ‘Over twee maanden eet ik 500 gram verse groenten per dag’.
  • dan stel ik mij voor dat ik boven op een berg sta en het gestelde doel al heb bereikt! Wanneer je vanaf de top van een berg omlaag kijkt kun je namelijk precies zien welke route je hebt afgelegd om de top te bereiken. In dit geval zie ik bijvoorbeeld dat ik in de supermarkt méér verse groenten in mijn winkelwagen heb gelegd, dat ik op internet recepten heb gezocht voor gerechten met meer groenten, zoals salades, soepen, frittata’s en dergelijke, ik zie dat ik de lunchsalades de avond ervoor al bereidde tijdens het koken van de groenterijke avondmaaltijd, etc.
  • en nu komt het belangrijkste, namelijk het daadwerkelijk op weg gaan naar de top: het doen van dat wat nodig is om je doel te bereiken. Je zal merken dat dit meestal niet 1-2-3 goed gaat. Het is namelijk een leerproces en gaat, net als al het andere dat je in je leven hebt geleerd, met vallen en opstaan. Door het te doen èn te blijven doen, zal je merken dat je er steeds iets beter in wordt (net als toen je leerde lopen, fietsen, lezen, schrijven, etc, want ook daarvoor heb je maanden of zelfs jaren nodig gehad).  

Op het moment dat ik mijn doel heb bereikt, begin ik weer vooraan en selecteer een ander klein onderdeeltje uit mijn grote droom. Zo maak ik stap voor stap mijn droom waar!

Soms merk ik tijdens het zetten van de stappen die nodig zijn om een bepaald onderdeeltje van mijn droom waar te maken, dat ze gepaard gaan met offers die ik niet bereid ben te brengen. Bijvoorbeeld minder tijd, energie of geld voor andere dingen die ik ook belangrijk vind. Dan pas ik mijn droom zodanig aan dat het weer goed voelt.

Graag nodig ik je uit om, bij deze tweede stap op weg naar méér grip op je gezondheid, mijn strategie ook eens toe te passen en te ontdekken hoe deze voor jou werkt. Van welk klein onderdeeltje uit jouw dromen heb je het gevoel dat jij het redelijk eenvoudig èn binnen bijvoorbeeld één week kunt waarmaken? 

Vind je het lastig om je dromen naar haalbare doelen te vertalen en wil je hier graag hulp bij? Als orthomoleculair therapeut en coach ondersteun ik je graag, dus stuur gerust een mail en dan maken we een afspraak voor een kosteloze telefonische kennismaking!