Ziekteverzuim voorkomen


Voor een bloeiende organisatie is een vitaal en optimaal functionerend team van essentieel belang.

 

Heb jij medewerkers of collega's die niet goed in hun vel zitten? Maak je je zorgen over hun welzijn? Ben je bang dat deze situatie wel eens zou kunnen uitmonden in irritaties, (langdurig) ziekteverzuim en hoge kosten?

 

Op basis van 12,5 jaar ervaring als ondernemer in de detailhandel (25-30 medewerkers) weet ik hoe dit voelt! 

Gebrek aan balans

Tegenwoordig ervaren veel mensen stress als gevolg van onder andere de vele rollen die ze hebben. Naast de traditionele rollen als partner, ouder en werknemer, maken ze namelijk ook deel uit van allerlei sociale netwerken. Zo zijn ze penningmeester bij de sportclub, lid van de ouderraad, doen ze aan fitness, zingen ze in een koor, onderhouden ze contacten met familie en vrienden, etc. Al deze verschillende rollen kunnen onderling conflicteren en dat levert voor velen van hen stress op. Daarnaast zijn er natuurlijk ook allerlei andere persoonlijke problemen die onrust kunnen veroorzaken. Het lastige bij medewerkers of collega's met stress of persoonlijke problemen is dat ze vaak niet weten hoe ze hun leven in balans kunnen brengen.

 

Signalen

Zo nu en dan een beetje stress is helemaal niet erg. Echter, wanneer een stresservaring te lang voortduurt, ontstaan er vaak problemen. De gevolgen van langdurige stress zijn voor collega's en leidinggevenden vaak duidelijk merkbaar vóórdat een medewerker of collega volledig uitvalt. 

 Veel voorkomende signalen zijn:

 • Vermoeidheid en verminderde productiviteit
 • Ontevredenheid en sneller geïrriteerd
 • Cynisch en moeite met veranderingen
 • Steeds meer lichamelijke klachten
 • Vaker ziek melden

Gevolgen voor je organisatie

Over de effecten welke stress bij een medewerker of collega hebben op de productiviteit, werkdruk en -sfeer hoef ik je vast niets te vertellen. Daarnaast word je als organisatie, ongeacht of de oorzaak in de werk- of privésfeer ligt, met de nodige  organisatorische en financiële gevolgen geconfronteerd als er niet op tijd actie wordt ondernomen (zie Feiten over stress).

Ziekteverzuim voorkomen met Doelgericht Coaching in Westendorp

Feiten over stress

1. Stress is de belangrijkste veroorzaker (75%) van psychisch ziekteverzuim
2. Uitval door stress is in de afgelopen 5 jaar 8 keer zo hoog geworden
3. De gemiddelde verzuimduur bij psychisch ziekteverzuim bedraagt 180 dagen
4. Kort frequent ziekteverzuim (af en toe een dagje ziek) leidt in 50% van de gevallen na 4 jaar tot langdurig ziekteverzuim
5. Psychisch ziekteverzuim kost een werkgever per geval al snel 250 euro per dag

Bron: ArboNed


Ziekteverzuim voorkomen

Als ondernemer of leidinggevende sta je vaak dichtbij je medewerkers en heb je het beste met ze voor. Ook als collega's onderling steun je elkaar als iemand tegenslag ervaart. In mijn praktijk hoor ik regelmatig dat deze betrokkenheid erg wordt gewaardeerd.

 

Echter, mensen met persoonlijke problemen zitten vaak in een negatieve spiraal waar ze, hoe graag ze dit ook willen, niet zo makkelijk zelf uitkomen. Aangezien om hulp vragen aan bijvoorbeeld een (arbo)arts of psycholoog al snel als falen wordt gezien blijven ze doorlopen met hun problemen tot ze zich daadwerkelijk ziek melden. 

 

Toch kun je als werkgever of manager P&O eenvoudig iets doen om dit patroon te doorbreken! 

Ziekteverzuim voorkomen met Doelgericht Coaching in Westendorp

Balans herstellen

Het enige dat zo'n medewerker of collega vaak nodig heeft is een laagdrempelige en veilige omgeving waar hij, onder begeleiding, kan leren om:

 • focus te zetten
 • de regie over zijn leven te nemen
 • zijn belemmeringen te neutraliseren
 • het beste in zichzelf naar boven te halen

Dit met als resultaat dat zijn stresservaring sterk vermindert of verdwijnt en hij ook in de toekomst beter bestand is tegen tegenslagen die nu eenmaal bij het leven horen. Als gevolg hiervan kan hij in zowel de werk- als privésfeer weer optimaal functioneren.


Winst voor de organisatie

In het geval van medewerkers of collega's met stress en persoonlijke problemen geldt dat het voorkomen van ziekteverzuim beter/goedkoper is dan genezen! Het aanbieden van externe en doelgerichte persoonlijke coaching aan medewerkers, wie behoefte hebben aan ondersteuning bij het aanpakken van hun uitdagingen, resulteert namelijk in:

 • een vitaal team
 • een optimale productiviteit
 • een prettige werksfeer
 • lage ziekteverzuimkosten en -premies

Doelgericht Coaching

Wanneer je merkt dat één van je medewerkers of collega's niet goed in zijn vel zit, is het belangrijk om dit altijd serieus te nemen. Als je samen in gesprek gaat en je je, zonder te oordelen, openstelt voor zijn belevingswereld heb je de belangrijkste stap al gezet, want hoe vervelend is het als jij een probleem ervaart en anderen hebben er een oordeel over of nemen het niet serieus? Wanneer je medewerker of collega aangeeft er alleen niet uit te komen en graag ondersteuning te willen, ben ik jullie graag van dienst. Als coach ben ik namelijk in staat om mensen op een krachtige en effectieve wijze te inspireren om het beste in zichzelf naar boven te halen en zo hun persoonlijke en professionele doelen te bereiken.

Geheel vrijblijvende kennismaking

Wil je meer weten over de mogelijkheden van coaching ter voorkoming van ziekteverzuim binnen je organisatie? Dan loop ik binnenkort graag een keer bij je binnen voor een geheel vrijblijvende persoonlijke kennismaking.

Doelgericht coaching 

Doetinchemseweg 92A - 7054 BH Westendorp - 06-41741796

maaike@doelgerichtcoaching.nl - www.doelgerichtcoaching.nl

KvK nr. 64249867 NL001947951B03