Vruchtbaarheidsproblemen

Ieder jaar horen veel vrouwen ‘Tja, medisch gezien is alles in orde!’. Maar, waarom lukt het dan niet om zwanger te worden? Ik geloof dat dit vaak te maken heeft met een verstoorde biochemische balans in het lichaam van de vrouw en/of man (het zit dus niet tussen je oren!). Door deze onbalans is je lichaam (nog) niet in staat is om alle processen die nodig zijn voor een gezonde zwangerschap optimaal te laten plaatsvinden:

  • het uitrijpen van fitte en gezonde eicellen (bij de man zaadcellen)
  • het creëren van een veilige plek waar een bevruchte eicel zich kan nestelen (een lekker dik en warm slijmvlies in een ontspannen baarmoeder)
  • het ontwikkelen van de bevruchte eicel tot een nieuw mensje
  • etc

Het klinkt misschien eenvoudig, maar om dit allemaal in goede banen te leiden moet je lichaam ontzettend veel dingen organiseren. Zo moet het op het juiste moment de juiste regelstoffen aanmaken. Denk aan hormonen als FSH (Follikel Stimulerend Hormoon), LH (Luteïniserend Hormoon), Oestrogeen, Progesteron, Prolactine, Oxytocine en Testosteron. Deze zorgen via je bloedbaan voor de overdracht van belangrijke informatie tussen onder andere je hersenen, eierstokken en baarmoeder (en bij de man, hersenen, zaadballen en prostaat). Ook zijn er neurotransmitters zoals Serotonine, GABA, Endorfine en Dopamine nodig. Deze stoffen verzorgen de communicatie tussen je zenuwcellen (bijvoorbeeld in je hersenen), maar ook tussen zenuwcellen en je zintuigen, spieren en organen.  Als de aanmaak van deze regelstoffen verstoord is of onvoldoende plaatsvindt, dan kan zwanger worden lastig zijn. 

Wanneer je bij mij komt voor hulp bij het optimaliseren van je vruchtbaarheid is voeding en spijsvertering één van de eerste dingen waarnaar we gaan kijken. Voor het aanmaken van hormonen en neurotransmitters heeft je lichaam namelijk specifieke voedingsstoffen nodig en hierbij spelen jouw voedingskeuzes en spijsvertering een cruciale rol! Ook kijken we naar stoffen die je hormoonhuishouding kunnen verstoren. Deze komen helaas veelvuldig voor in producten die de meeste mensen dagelijks gebruiken, zoals (zachte) plastics, kleding, verzorgingsproducten en zelfs voedsel. Als de tijd rijp is moeten hormonen en neurotransmitters natuurlijk ook weer afgebroken worden. Dit gebeurt met name in je lever, maar als deze het te druk heeft met andere werkzaamheden, dan kunnen je regelsystemen ook ontregelt raken. Mocht dit het geval zijn dan gaan we kijken hoe we je lever op een natuurlijke manier kunnen ondersteunen en waar mogelijk ontlasten om de balans te herstellen.

 

Niet alleen voor het goed laten draaien van je regelsystemen heeft je lichaam specifieke voedingsstoffen nodig. Ook voor het uitrijpen van fitte en gezonde ei- en zaadcellen, het bouwen van een lekker dik en warm baarmoederslijmvlies en het ontwikkelen van een bevruchte eicel tot een klein mensje zijn voedingsstoffen nodig. Hierbij kun je denken aan

  • speciale vetten voor de bouw van goed werkende hersenen, ogen, zenuwbanen ed.
  • kwalitatief hoogwaardige eiwitten voor onder andere het maken gezonde organen, spieren (zoals zijn/haar hart), botten en huid

Werkelijk alle lichaamsstructuren komen tot stand door biochemische processen waarbij specifieke voedingsstoffen worden ingevoerd, omgebouwd, aan elkaar gekoppeld, verplaatst, losgekoppeld, afgebroken en uitgevoerd. Stoffen die hierbij een onmisbare (ondersteunende) rol spelen zijn vitaminen en mineralen. Als je graag zwanger wilt worden dat weet je vast wel dat een tekort aan foliumzuur (vitamine B11) grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid van je kindje. Maar, dit geldt niet alleen voor foliumzuur, ook een tekort aan andere actieve vitaminen en mineralen kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid en/of problemen met je zwangerschap.

 

Tot slot zijn er nog de brandstoffen. Het organiseren en creëren van een nieuw mensje kost behoorlijk wat energie. Nu kan je lichaam energie gelukkig zelf maken uit de brandstoffen die jij via je voeding aanlevert. Tenminste als deze van een goede kwaliteit zijn en niet verspilt worden aan allerlei energievretende activiteiten zoals stress, want dan blijft er onvoldoende over voor het voorbereiden en begeleiden van een gezonde zwangerschap.

Het is echt fantastisch hoe briljant je lichaam werkt, maar zonder de juiste voedingsstoffen èn omstandigheden kan het lastig zijn om zwanger te worden! Wil jij je vruchtbaarheid op een natuurlijke manier optimaliseren? Als orthomoleculair therapeut en coach ondersteun ik je hier graag bij, dus meld je aan voor een kosteloze telefonische kennismaking, dan neem ik contact met je op.