Orthomoleculaire voedingssupplementen


Je lichaam bestaat uit een ontelbare hoeveelheid cellen: spiercellen, huidcellen, zenuwcellen, botcellen, maagcellen, darmcellen, alvleeskliercellen, levercellen, longcellen, hartcellen, etc. Je kunt deze cellen zien als een soort biochemische fabriekjes die 24/7 stoffen invoeren, afbreken, ombouwen, aanmaken, opslaan, uitvoeren, etc. Deze stoffen kunnen van alles zijn, bijvoorbeeld signaalstoffen zoals hormonen, neurotransmitters (nodig voor communicatie binnen je zenuwstelsel) en cytokines (voor communicatie binnen je immuunsysteem). Maar, het kunnen ook enzymen (nodig voor het goed laten verlopen van alle biochemische reacties) zijn, bouwstoffen voor weefselonderhoud en herstel, brandstoffen voor energieproductie, afvalstoffen, etc. 

Voedingsstoffen

Om alle stoffen te kunnen produceren die nodig zijn voor het optimaal functioneren van je lichaam, hebben je cellen (net als iedere andere fabriek) hoogwaardige grond-/voedingsstoffen nodig. Voor het aanleveren van de juiste hoeveelheden en kwaliteit zijn je cellen volledig afhankelijk van jou! Wanneer jij onhandige voedingskeuzes maakt, is de kans groot dat je van één of meer voedingsstoffen te weinig of te veel aanlevert. Hierdoor zal je lichaam geleidelijk uit balans raken. 

Signalen

Wanneer je lichaam uit balans is laat het dit weten door middel van signalen. Meestal eerst lichte, maar naarmate tekorten voortduren of groter worden kunnen de signalen versterken. Hierbij kun je denken aan onprettige gevoelens (jeuk, pijn, spanning, etc), emoties (angst, rusteloosheid, gebrek aan concentratie ed), maar ook andere signalen (diarree, roodheid, bulten, haaruitval, onvruchtbaarheid, etc). 

Onbewust

Misschien denk je nu ‘Ja maar, ik eet heel gezond en toch geeft mijn lichaam van dit soort onprettige signalen!’ Dat kan! Je lichaam kan namelijk ook op andere manieren uit balans raken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de verwerking cq vertering van dat wat je eet en drinkt niet helemaal goed verloopt en/of dat de opname van bepaalde voedingsstoffen belemmerd wordt. Hierdoor verdwijnt een groot deel van al deze waardevolle voedingsstoffen ongebruikt in de toiletpot en ontstaan er tekorten in je cellen. Ook kan het gebeuren dat andere processen in je lichaam ontregeld zijn, waardoor je lichaam extra veel van bepaalde grondstoffen nodig heeft. ‘Maar goed, hoe komt dìt dan weer?’ zal je je waarschijnlijk afvragen. Tja, het kan natuurlijk zijn dat er factoren spelen waarover je geen directe controle hebt, zoals een erfelijke ‘hobbel’, giftige stoffen in de lucht die je inademt, straling, etc. Toch is mijn ervaring dat, zelfs als dit het geval is, de rol van onbewuste onhandige voedings- en leefstijlkeuzes vaak aanzienlijk is. De ellende is alleen dat je, als je je niet bewust bent van het feit dat je iets onhandigs doet, je ook niet bewust bent van het feit dat je je onbalans kunt herstellen door andere keuzes te maken.

Balans herstellen

Om de balans te herstellen is het in de eerste plaats noodzakelijk om de oorzaken op te sporen en weg te nemen, want anders is het dweilen met de kraan open. Vervolgens is het belangrijk om de tekorten aan te vullen en tot slot de voorraad op peil te houden. Naar mijn mening is een flinke variatie aan verse en zo min mogelijk bewerkte voeding altijd de beste basis om dit te realiseren. Moeder Natuur heeft over het algemeen namelijk heel goed nagedacht over de samenstelling van haar creaties en daardoor bevatten deze prachtige combinaties van heel veel waardevolle stoffen. Toch kan het zijn dat je het met voeding alleen niet redt en het slim is om (tijdelijk) gebruik te maken van één of meer orthomoleculaire voedingssupplementen. 

Praktische tips voor gebruik van voedingssupplementen

Mocht je (tijdelijk) gebruik willen maken van voedingssupplementen, dan wil ik je erop wijzen dat het niet verstandig is om zomaar een supplement te kopen en gebruiken. Het ene supplement is namelijk niet het andere en er zit veel kwaliteitsverschil tussen! Hier volgen dan ook een aantal belangrijke basistips:

  1.  Bestudeer voor gebruik het etiket op samenstelling en contra-indicaties
  2.  Raadpleeg je arts wanneer je medicijnen gebruikt of zwanger bent
  3.  Kies voor een kwalitatief hoogwaardig en goed samengesteld orthomoleculair supplement
  4.  Bouw de dosis geleidelijk op
  5.  Overschrijd nooit de op het etiket of door een deskundige aangegeven dosering. Ondanks dat het voedingsstoffen betreft geldt niet: hoe meer hoe beter!
  6.  Stop direct met gebruik als je bijwerkingen ervaart en raadpleeg een deskundige hierover
  7.  Bewaar een supplement in de originele verpakking op een droge en donkere plek met constante temperatuur (de adviestemperatuur staat op de verpakking) en verwijder eventuele watten en silicagelzakjes niet
  8.  Vermijd contact van handen, lippen, tong of neus met de druppelteller en/of opening van de verpakking, sluit de verpakking goed af en respecteer de houdbaarheidsdatum
  9.  Gebruik een supplement zo nu en dan ook gewoon even een tijdje niet
  10. Varieer met verschillende hoogwaardige merken

Kwaliteitsverschillen

De meeste voedingsstoffen zijn in verschillende moleculaire vormen verkrijgbaar. Hiermee bedoel ik dat je bijvoorbeeld vitamine C kunt krijgen in een zure vorm die bij sommige mensen tot maagklachten leidt, maar ook in ontzuurde vormen die dit probleem niet veroorzaakt. Een ander voorbeeld is magnesium. Dit is verkrijgbaar in meer dan acht verschillende moleculaire vormen, maar deze zijn niet allemaal even goed opneembaar voor je lichaam (sommige leiden zelfs tot diarree). Wanneer een fabrikant een goedkope, maar slecht opneembare vorm van magnesium in zijn supplementen heeft verwerkt, zou je uiteindelijk wel eens duur uit kunnen zijn. Een groot deel van dit magnesium verdwijnt dan namelijk ongebruikt in je toiletpot. Verder worden in sommige supplementen niet-actieve vormen van voedingsstoffen verwerkt. Dit houdt in dat je lichaam ze zelf moet activeren voordat ze bruikbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij B-vitamines. Er zijn nog veel meer voorbeelden, maar ik neem aan dat je wel begrijpt wat ik bedoel.

 

Kortom: laat je goed voorlichten voordat je aan de slag gaat met voedingssupplementen!