Recepten


Veel mensen denken dat natuurlijke en onbewerkte (of minimaal bewerkte) voeding saai is en minder lekker dan bewerkt eten en drinken uit pakjes, zakjes, blikken, flessen en dergelijke. Maar, niets is minder waar! 

 

Doe eens gek en ga gewoon, stap voor stap, op je eigen tempo en op een leuke en ontspannen manier aan het stoeien met zo veel mogelijk verschillende voedzame cadeautjes van Moeder Natuur. Dan zal je namelijk, net als ik, ervaren dat deze voeding zelfs veel lekkerder is en je afvragen waarom je dit niet eerder bent gaan doen.    

 

Eet ik dan alleen onbewerkte voeding? Nee, ik hanteer de 80/20-regel. Dat wil zeggen dat mijn dagelijkse voeding voor minimaal 80% uit waardevolle (on)bewerkte ingrediënten bestaat. Die andere maximaal 20% biedt ruimte voor minder waardevolle en soms zelfs waardeloze ingrediënten.

 

Omdat veel van mijn cliënten vragen wat ik dan zoal eet, heb ik mijn lieve zus Ina bereid gevonden om wat recepten uit te werken. Zij is namelijk degene wie de meest geweldige (dat vind ik tenminste) weekmenu's voor ons samenstelt. En als het op het bereiden van de maaltijden aankomt is Ina meestal de chef en ik de souschef ;-). Dit betekent overigens niet dat we keukenprinsessen zijn. Eigenlijk rommelen we er, geïnspireerd door recepten die Ina op internet en in de supermarkt(bladen) vind, gewoon vrolijk op los. Vinden we het resultaat lekker dan blijft het, zo niet dan gooien we het recept weg. Aan het creëren van kunstzinnige taferelen op ons bord beleven we geen plezier. We hechten vooral waarde aan warm eten dat goed op je vork blijft liggen en makkelijk in je mond te stoppen is, dus hakken we alles in stukjes ;-).

Salades

Salades zijn een ideaal alternatief voor de traditionele broodlunch en heerlijk als of bij de avondmaaltijd.

 

Bruine bonen salade

Maaltijdsalade met kidneybonen

Quinoasalade met rode kool

Rode koolsalade met mango

Sperziebonensalade met feta

Spinaziesalade

Spruitensalade

Thaise omelet met mangosalade

Pannenkoeken en omeletten

Bij pannenkoeken denk je misschien aan de traditionele witmeel pannenkoek, die je bloedsuikerspiegel razendsnel doet stijgen. Maar de onderstaande alternatieven zijn overheerlijk (tenminste dat vind ik) en ook zeer geschikt als lunch of ontbijt. 

 

Bananenpannenkoek

Courgettepanenkoek met makreel 

Courgettepannenkoek met zalm

Omelet kip Hawaï

Pompoenpannenkoek met bietjes en geitenkaas

Soepen

Ook ideaal als lunch of bij de avondmaaltijd is een voedzame soep. Nee, het is niet lastig mee te nemen naar je werk, want in een thermoskan kun je het prima warm houden!

 

Bottenbouillon (voor je botten, gewrichten, darmen, immuunsysteem, etc)

Broccoli-courgette soep

Pompoensoep

Warme groentecreaties

Brood en crackers

Zelf maak eens in de zoveel tijd een aantal verschillende 'broden'. Deze snijd ik in plakken en doe ik in bakken in de vriezer, zodat ik er zo nu en dan een plak kan uithalen, want mijn basis blijft natuurlijk een groot bord met verschillende groenten.

 

Bananenbrood

Courgettebrood

Havermuesli wortelbrood 

Graanvrije broodjes

Pompoenbietenbrood

Zadencrackers

Lekkere dingen

Wanneer ik afwijk van mijn basismaaltijden, doe ik dat al het even kan met iets lekkers dat ook nog eens voedzaam is. Niet altijd hoor, want eens in de zoveel tijd lust ik ook best een stukje heel foute appeltaart van de Jumbo (dat vind ik namelijk de allerlekkerste ;-))


Handige linkjes

Voor eerlijke info over vis kun je terecht op: https://www.goedevis.nl/

 

De Nierstichting heeft een superhandige kruidenwijzer die je helpt om je eigen zoutloze kruidenmixen samen te stellen: https://www.nierstichting.nl/kruidenwijzer/ 

Doelgericht coaching 

Doetinchemseweg 92A - 7054 BH Westendorp - 06-41741796

maaike@doelgerichtcoaching.nl - www.doelgerichtcoaching.nl

KvK nr. 64249867