Ben je verslaafd aan zoetigheid?

Zit diabetes type-2 je op de hielen?

Komt je huid maar niet tot rust?

Zijn je hormonen de weg kwijt?

Is je spijsvertering van slag?

Gaat je bloeddruk uit z'n dak?

Ben je op zoek naar nieuwe energie?

Voelt je lichaam zo stijf als een hark?

 

Of geeft je lichaam andere signalen van onbalans en kan je arts geen medische oorzaak vinden?

 

Let food be thy medicine and medicine be thy food!

- Hippocrates - 

 

Onderzoek wijst uit dat je gezondheid voor slechts een klein deel wordt bepaald door je DNA en voor veruit het grootste deel door je leefstijl en -omgeving. Voeding is hier een belangrijk onderdeel van! Maar ja, hoe weet je nu welke voeding het medicijn is voor jouw klacht en welk voedsel jij juist beter kunt vermijden? Als orthomoleculair therapeut (io) deel ik graag mijn kennis over de helende werking van voeding met je en ondersteun ik je op je zoektocht naar het juiste natuurlijke medicijn!

Wonder

In mijn optiek is er geen groter wonder dan … JIJ. De enorm complexe eenheid van lichaam en geest die je nù bent, is ontstaan uit slechts één bevruchte eicel. Van hieruit heeft zich een briljant systeem ontwikkelt van groepen cellen die samenwerken in weefsels (je spieren, botten, gewrichten, bloedvaten, zenuwen, etc) en organen (je hart, longen, hersenen, maag, darmen, lever, nieren, etc). Waar het dus eigenlijk op neer komt is dat jij bestaat uit een unieke verzameling van miljarden cellen.

Lichaam

Je cellen zijn als kleine fabriekjes, ze hebben allemaal hun eigen taak in je lichaam. De ene cel zorgt voor de productie van een bepaald hormoon of enzym, de andere is verantwoordelijk voor het geleiden van zenuwprikkels, weer een andere maakt beweging mogelijk, etc. Daarnaast heeft elke cel een pakket aan huishoudelijke taken, zoals het verbranden van brandstoffen om in energie te voorzien en het produceren van bouwstenen voor onderhoud en herstel. Zo zorgen ze samen voor het goed functioneren van je lichaam en geest (deze vormen immers een eenheid). Om zijn taken uit te kunnen oefenen heeft elke cel specifieke soorten en hoeveelheden voedingsstoffen nodig en deze haalt hij uit wat jij eet, drinkt, inademt op je huid smeert en op andere manieren tot je neemt.

Voedingsstoffen

Wil je graag dat je lichaam en geest optimaal functioneren? Dan is het noodzakelijk dat jij je cellen van precies die, kwalitatief hoogwaardige, voedingsstoffen voorziet die ze nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Dit kun je doen door middel van voedingsmiddelen. Het lastige van voedingsmiddelen is alleen dat ze naast, voor je lichaam, waardevolle stoffen ook allerlei ballast- en vaak zelfs schadelijke stoffen bevatten. Deze laatste moeten indien nodig onschadelijk gemaakt worden en vervolgens afgebroken en opgeruimd. Dit soort processen kost extra energie en gaan ten koste van de voorraad waardevolle stoffen in je lichaam. Maar goed, gelukkig heeft je lichaam een enorme zelfherstellend vermogen (kijk maar hoe het een snee in je vinger heelt!) en kan het dit, onder normale omstandigheden, allemaal prima aan.

Medicijn of gif

The food you eat can be either the safest

and most powerful form of medicine

or the slowest form of poison

- Ann Wigmore –

 

Het zelfherstellend vermogen van je lichaam is niet oneindig en kan in het gedrang komen, wanneer je leefomgeving en/of leefstijl ongunstig zijn. Zo kan een tekort aan slechts één specifieke voedingsstof al gezondheidsproblemen veroorzaken. Je kent vast wel de verhalen over vitamine C gebrek. Dit kan, afhankelijk van de ernst van het tekort, tot verminderde weerstand leiden, maar ook tot nare en zelfs levensbedreigende bloedingen. Of een jodiumtekort waardoor onder andere je schildklier niet meer optimaal kan functioneren en je je steeds vermoeider gaat voelen. Vitamine B12 tekort met een breed scala aan lichamelijke en mentale klachten is er ook één die tegenwoordig veel mensen treft. In een groot aantal van dit soort gevallen is een aanpassing op het gebied van één of meerdere leefstijlfactoren, zoals voeding, vaak het beste medicijn.

 

Hier staat tegenover dat een overschot aan voor je lichaam belastende of zelfs schadelijke stoffen uit voedsel ook problemen kan veroorzaken. Denk bijvoorbeeld maar aan tarwegluten die zowel fysieke als mentale klachten kunnen geven wanneer je er teveel van eet. En koemelk die tot spijsverteringsklachten en nare allergische reacties kan leiden. Zelfs een overmaat van bepaalde waardevolle voedingsstoffen kan gezondheidsproblemen geven. Zo kan een teveel aan suikers op den duur tot diabetes type-2 leiden en een overmaat van bepaalde vetten een rol spelen bij het ontstaan van huidaandoeningen, hart- en vaatziekten en dergelijke. In al deze gevallen is voedsel dus gif.

 

Eigenlijk is het zoals Paracelsus zei: Alles is gif en niets is zonder gif, de dosis bepaalt of iets giftig is! Het vervelende is alleen dat de toxische dosis is voor iedereen anders is. Welke dosis van een voedingsmiddel jouw gezondheid schaadt kun je ontdekken door naar de signalen van je lichaam te luisteren en de dosering hierop aan te passen!

Gezondheid

Gelukkig worden de meeste mensen gezond geboren, maar als je om je heen kijkt kun je zien dat je gezondheid niet automatisch gedurende je hele leven behoudt. Zelf zie ik het als een soort bankrekening waarop ik door middel van mijn leefstijl ‘gezondheid’ kan storten. Zo heb ik wat reserves voor wanneer ik bedreigingen en verleidingen op mijn levenspad tegenkom die ten koste gaan van mijn ‘gezondheid’. Hiermee bedoel ik overigens niet dat gezondheid maakbaar is, want als je belast bent met een ongunstig pakket aan erfelijk materiaal, kan het knap lastig zo niet onmogelijk zijn om je gezondheidsrekening op peil te houden.

 

Misschien denk je nu ‘Ik ben niet ziek, dus dan zal het wel goed zitten’. Maar wil ‘niet ziek zijn’ zeggen dat je optimaal gezond bent? Een echt gezond mens is niet alleen niet ziek, maar zit ook vol levensenergie en voelt zich opgewekt, is slank en heeft een mooie huid, dealt op een effectieve manier met de bedreigingen en verleidingen van het leven, slaapt goed en heeft geen kwaaltjes. In mijn beleving worden we zelden van vandaag op morgen ernstig ziek. Er gaat altijd een proces aan vooraf en dat kan soms (tientallen) jaren onder de oppervlakte sluimeren. Vaak begint het met heel kleine, schijnbaar onschuldige signaaltjes, maar als je deze niet herkent kan ziekte je overvallen. 

Ondersteuning

Wil je met behulp van voeding je lichamelijke of geestelijke klachten aanpakken of gewoon je gezondheid optimaliseren, maar heb je geen idee hoe je dit kunt aanpakken? Ik ondersteun je graag bij het ontdekken van de behoeften van jouw lichaam, zodat je eventuele tekorten kunt aanvullen en je voedingspatroon zodanig inrichten dat je lichaam optimaal kan functioneren! Uiteraard is het hierbij belangrijk dat we een ‘klik’ voelen met elkaar en om daar een indruk van te krijgen nodig ik je graag uit voor een vrijblijvende telefonische kennismaking! Verder is het handig dat mijn aanpak je aanspreekt en daarom kun je op deze website ook meer lezen over mijn werkwijze.

 

Doelgericht coaching 

Doetinchemseweg 92A - 7054 BH Westendorp - 06-41741796

maaike@doelgerichtcoaching.nl - www.doelgerichtcoaching.nl

KvK nr. 64249867