Recepten


Veel mensen denken dat natuurlijke en minimaal- of onbewerkte voeding saai is en minder lekker dan bewerkt eten en drinken uit pakjes, zakjes, blikken, flessen en dergelijke. Maar, niets is minder waar! Als je ermee aan de slag gaat zal je namelijk ervaren dat het niet alleen veel voedzamer is, maar ook nog eens (h)eerlijk smaakt! 

 

Daarnaast zijn er mensen die denken dat het veel tijd kost om zo’n voedzame en (h)eerlijke maaltijd met onbewerkte ingrediënten klaar te maken …… of dat het lastig is om mee te nemen naar je werk. Maar, als je de uitdaging aangaat zal je ontdekken dat ook dit niet het geval is.

 

Iemand wie hier alles van weet is mijn zus Ina. Zij stelt namelijk iedere week een gevarieerd weekmenu samen met allemaal voedzame, smaakvolle en eenvoudig te bereiden lunch- en dinergerechten. Om je een idee te geven van wat wij dan zoal eten heeft ze een aantal van onze favoriete recepten voor je uitgewerkt in dit ‘receptenboek’.

 

De meeste recepten zijn gebaseerd op 2 personen, maar we hebben allemaal een uniek lichaam met unieke behoeften. Het is dan ook belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren en daar waar nodig de grootte van de maaltijden en eventueel ook de ingrediënten af te stemmen op jouw lichaam. Het belangrijkste hierbij is om zo veel mogelijk te variëren met natuurlijke voeding en de tijd nemen om er echt van te genieten!

Plan van aanpak

Ben je klaar om aan de slag te gaan met natuurlijke en minimaal- of onbewerkte voeding, maar weet je niet goed waar te beginnen? Maak dan deze week gewoon eens één van onze favoriete recepten. Volgende week kun je dan één of twee andere testen …… en de week daarna weer een paar. Zo pas je stap voor stap, op je eigen tempo en op een leuke en ontspannen manier, je voedingspatroon aan. Waarschijnlijk vraag je je over een tijdje zelfs af waarom je dit niet hebt gedaan.    

80/20-regel

Eten wij dan alleen minimaal- of onbewerkte voeding? Nee, wij gebruiken de 80/20-regel. Dat wil zeggen dat onze dagelijkse voeding voor minimaal 80% uit waardevolle minimaal- of onbewerkte ingrediënten bestaat. Die andere maximaal 20% biedt ruimte voor minder waardevolle en soms zelfs waardeloze ingrediënten.

Disclaimer

Ina en ik zijn zeker geen keukenprinsessen. Eigenlijk experimenteren we er, geïnspireerd door recepten die Ina op internet en in de supermarkt(bladen) vindt, gewoon vrolijk op los. We vervangen bewerkte door onbewerkte ingrediënten, gooien er wat extra groenten in, etc. Vinden we het resultaat lekker dan blijft het, zo niet dan wagen we de volgende keer een nieuwe poging of gooien we het recept weg. Aan het creëren van kunstzinnige taferelen op ons bord beleven we minder plezier. We hechten vooral waarde aan warm eten dat goed op je vork blijft liggen en makkelijk in je mond te stoppen is, dus meestal hakken we alles in kleine stukjes ;-).

Recepten


Handige linkjes

Voor eerlijke info over vis kun je terecht op: https://www.goedevis.nl/

 

De Nierstichting heeft een superhandige kruidenwijzer die je helpt om je eigen zoutloze kruidenmixen samen te stellen: https://www.nierstichting.nl/kruidenwijzer/