Deze frisse probiotische zuiveldrank is niet alleen erg lekker, maar draagt ook bij aan je gezondheid door je darmmicrobioom (darmflora) te ondersteunen.
Melkkefir korrels bestaan uit verschillende soorten bacteriën en gisten en vormen samen een soort ‘organisme’ dat allerlei waardevolle stoffen produceert. Om deze stoffen te kunnen produceren hebben de micro-organismen voeding nodig, namelijk melksuikers. Deze melksuikers worden door middel van fermentatie (gisting) omgezet in oa enzymen die een positieve bijdrage leveren aan je spijsvertering en de opname van voedingsstoffen. Ook produceren de bacteriën en gisten vitaminen, antioxidanten, stoffen die je lever helpen bij de ontgifting, bouwstoffen voor gezonde gewrichten, etc. Tot slot ontstaat tijdens het fermentatieproces koolzuurgas en een minieme hoeveelheid alcohol (circa 0,5%). Van de in de melk aanwezige melksuikers blijft uiteindelijk nauwelijks nog iets over. Je zult dan ook merken dat melkkefir niet zoet, maar licht zuur van smaak is. Verder is het heerlijk romig en dikker dan melk, maar dunner dan yoghurt. Veel mensen drinken melkkefir als drank, maar zelf vind ik het lekker om als (dunne) yoghurt te eten met vers fruit, wat biologische havermout, pitten en zaden 😊.
Melkkefir korrels kun je kopen in een bio-winkel of online, maar de kans is groot dat je ze ook gratis kunt krijgen van iemand in je familie-/vriendenkring. Vraag maar eens rond. Zelf heb ik mijn korrels van één van mijn cliënten gekregen.
Zelf spoel ik al deze (schone) materialen altijd eerst even met kokendheet water af om ze een soort van te ‘steriliseren’.
Tijdens het fermentatieproces gebruiken de melkkefir korrels de melksuikers om te groeien (ze nemen dus toe in hoeveelheid) en allerlei gezondheid bevorderende stoffen te produceren. De snelheid waarmee dit gebeurt is onder andere afhankelijk van de temperatuur. Zo verloopt de fermentatie sneller bij een hogere temperatuur (bijvoorbeeld in de zomer). Dit betekent dat je soms wat zal moeten spelen met de hoeveelheid melkkefir korrels (in de zomer wat minder, bijvoorbeeld 100 gr korrels op 1 liter melk) of de duur van de fermentatie (in de zomer wat korter, bijvoorbeeld 1 dag). Ook als je de melkkefir te zuur vindt kun je spelen met de hoeveelheid korrels en fermentatieduur (minder korrels en/of korter fermenteren leidt tot een minder zure smaak).
Tijdens het fermenteren kan er een scheiding ontstaan met onderin de pot een heldere (gelige) vloeistof en daar bovenop een dikkere witte massa met de melkkefir korrels. Ook kan de bovenkant van de melkkefir een wat ‘wolkig’ uiterlijk krijgen. Dit is oké.
Melkkefir is echt heerlijk en gezond, maar dit betekent niet dat je er dagelijks liters van zou moeten drinken. Zoals voor vrijwel alles geldt, geldt ook voor melkkefir dat te veel van het goede niet handig is. Zelf eet ik bijvoorbeeld een paar keer per week een schaaltje melkkefir en mijn ouders drinken dagelijks een glaasje bij de lunch.