Bottenbouillon


Omdat ik beginnende osteoporose heb wil ik graag extra goed voor mijn botten en gewrichten zorgen. Maar, welk voedingsmiddel bevat nu alle eiwitten, vitaminen en mineralen die mijn botten en gewrichten nodig hebben? Juist, je raadt het al, echte bottenbouillon! Daarnaast ondersteunen deze waardevolle voedingsstoffen trouwens ook je darmen, spieren, immuunsysteem en dergelijke.

Ingrediënten

(voor circa 2 liter)

  • 1 kg runder- of kippenbotten*
  • 2 - 3 stengels bleekselderij
  • 125 g wortelen
  • 200 g knolselderij
  • 100 g uien
  • 1 prei
  • 3 laurierbladeren
  • 1 tl peperkorrels
  • 2 liter water
  • 3 el biologische appelazijn**
  • Optioneel: 4 tenen knoflook

 


 * Vooral botten met veel bindweefsel, zoals knie- en enkelgewrichten zijn erg waardevol. Deze zitten namelijk vol met voedingsstoffen die jouw gewrichten en dergelijke ook nodig hebben. Zelf koop ik ze bij een biologische vleesboerderij in de buurt.

 

** Dit helpt om de mineralen en andere voedingsstoffen aan de botten te onttrekken, zodat ze in je bouillon komen.

Bereiding

  1. Snijd de bleekselderij, wortels, uien en knoflook in stukken en doe dit samen met de botten in een grote pan.
  2. Voeg de laurierbladeren, peperkorrels, het water en de appelazijn toe.
  3. Breng het geheel bijna aan de kook (laat het dus net niet koken).
  4. Haal de pan voorzichtig van het fornuis en zet deze op een pannenonderzetter op een opengevouwen deken. Wikkel de deken om de pan, zodat het geheel zo lang mogelijk warm blijft. Zelf gebruik ik altijd een dikke wollen deken, want die houdt de warmte lang vast.
  5. In totaal moet de bottenbouillon 48 tot 72 uur warm (circa 70 oC) blijven om er zoveel mogelijk waardevolle stoffen eraan te onttrekken. Dit betekent dat je de bouillon, als deze te veel afkoelt, tussendoor weer even moet opwarmen op het fornuis. Hoe langer je de bouillon laat staan, hoe meer waardevolle voedingsstoffen uit de botten in je bouillon kunnen trekken.
  6. Laat de bottenbouillon uiteindelijk helemaal afkoelen en schep de grote stukken er met een schuimspaan uit.
  7. Schenk de bouillon door een zeef of vergiet in lege glazen potten tot minimaal 1,5 cm onder de rand.
  8. Sluit de potten goed af en bewaar de bouillon in de koelkast. Als je, net als ik, meteen een veelvoud van dit recept maakt kun je de voorraad in de vriezer bewaren.  

Tijdens het afkoelen zal de bottenbouillon dik worden (gelatine-achtig) en dat is precies de bedoeling, want dat zijn nu net die waardevolle stoffen. Verder zal er een laagje vet op komen te liggen. Dit kun je erop laten liggen, maar je kunt het er ook afscheppen en gebruiken om vlees, vis of groenten in te garen.

 

Zelf drink ik dagelijks een borrelglaasje pure bottenbouillon of verwerk ik het in een soep of ander gerecht. Wanneer je ook pure bottenbouillon wilt gaan drinken, kun je het beste met een klein beetje (een paar ml) beginnen, zodat je lichaam eraan kan wennen.

 

Proost, op je gezondheid!

Variatietips

  • Het bovenstaande recept is redelijk neutraal van smaak en daarom voeg ik zelf altijd ook nog allerlei verse kruiden toe, zoals takjes maggi, rozemarijn en tijm.
  • Verder kun je naar smaak andere groenten toevoegen, zo zijn pastinaak en knolvenkel erg geschikt.
  • Als de bouillon helemaal klaar is kun je eventueel wat Keltisch zeezout toevoegen. Zou je dit tijdens het trekken doen, dan trekken de mineralen minder makkelijk uit de botten. 

Doelgericht coaching 

Doetinchemseweg 92A - 7054 BH Westendorp - 06-41741796

maaike@doelgerichtcoaching.nl - www.doelgerichtcoaching.nl

KvK nr. 64249867 NL001947951B03