Geeft jouw lichaam één of meer van de volgende signalen?

 

Je bent verslaafd aan zoetigheid

Je spijsvertering is van slag

Je bloeddruk gaat uit z’n dak

Je huid komt maar niet tot rust

Je hormonen zijn de weg kwijt

Je slaapt zelden een nacht door

Je voelt je somber

……

Onderzoek wijst uit dat je vitaliteit en gezondheid voor slechts een klein deel worden beïnvloed door je DNA (genetisch materiaal). Veruit het grootste deel wordt namelijk bepaald door je leefomgeving en leefstijl. Voeding is hier een belangrijk onderdeel van! Maar ja, hoe weet je nu welke voedingsmiddelen jouw vitaliteit en gezondheid bevorderen en welke deze belemmeren? Als orthomoleculair therapeut geef ik je graag meer inzicht in de effecten van voeding op je lichaam. Daarnaast ondersteun ik je bij je zoektocht naar natuurlijke ‘medicijnen’ voor jouw lichamelijke en/of mentale klachten!

The food you eat can be either the safest and most powerful form of medicine

or the slowest form of poison

- Ann Wigmore – 

Wonder

In mijn optiek is er geen groter wonder dan … JIJ. De enorm complexe eenheid van lichaam en geest die je nù bent, is ontstaan uit slechts één bevruchte eicel. Van hieruit heeft zich een briljant systeem ontwikkelt van groepen cellen die samenwerken in

 • weefsels   (zoals je spieren, botten, gewrichten, bloedvaten, zenuwen en dergelijke)
 • organen   (je hart, longen, hersenen, maag, darmen, lever, nieren, etc)

Waar het dus eigenlijk op neer komt is dat jij bestaat uit een unieke verzameling van miljarden cellen.

Cellen

Je cellen zijn als kleine biochemische fabriekjes, ze hebben allemaal hun eigen taken in je lichaam. De ene cel zorgt voor de productie van bepaalde hormonen of enzymen, de andere is verantwoordelijk voor het geleiden van zenuwprikkels, weer een andere maakt beweging mogelijk, etc. Daarnaast heeft elke cel een pakket aan huishoudelijke taken, zoals het verbranden van brandstoffen om in de benodigde energie te voorzien en het produceren van bouwstenen voor onderhoud en herstel. Zo zorgen ze samen voor het duurzaam goed functioneren van je lichaam en geest.

 

Om zijn taken uit te kunnen oefenen heeft elke cel specifieke soorten en hoeveelheden voedingsstoffen nodig en deze haalt hij uit wat jij eet, drinkt, inademt, op je huid smeert en op andere manieren tot je neemt.

Voedingsmiddelen

Wil je graag dat je lichaam en geest optimaal functioneren? Dan is het noodzakelijk dat jij je cellen van precies die kwalitatief hoogwaardige voedingsstoffen voorziet die ze nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Dit kun je doen met behulp van voedingsmiddelen. Het lastige van voedingsmiddelen is alleen dat ze naast, voor je lichaam, waardevolle stoffen ook allerlei ballast- en vaak zelfs schadelijke stoffen bevatten. 

Tekort aan waardevolle stoffen

Veel eten betekent niet persé dat je ook veel waardevolle voedingsstoffen binnenkrijgt. Sterker nog een groot aantal mensen heeft tegenwoordig, zonder zich hiervan bewust te zijn, een chronisch tekort aan bepaalde waardevolle voedingsstoffen. En een tekort aan slechts één specifieke voedingsstof kan al de meest uiteenlopende gezondheidsklachten veroorzaken.

 

Je kent vast wel de verhalen over gebrek aan vitamine C. Dit kan, afhankelijk van de ernst van het tekort, bijdragen aan onder andere:

 • verminderde weerstand   (allergieën, ontstekingen ed)
 • slappe huid   (rimpels, trage wondgenezing, etc)
 • zwakke bloedvatwanden   (bijvoorbeeld spataders, spontane bloedingen, couperose)
 • verminderde ijzeropname   (vermoeidheid, bloedarmoede ed)
 • zwakke bindweefsels   (oa blessures aan pezen en ligamenten)

Vitamine C is natuurlijk slechts een voorbeeld, want ook tekort aan jodium kan vervelende gevolgen hebben, zoals een verstoorde schildklierwerking waardoor je je onder meer steeds vermoeider gaat voelen en het vaak koud hebt. Vitamine B12 tekort met een breed scala aan lichamelijke en mentale klachten is er ook één die tegenwoordig veel mensen treft. In een groot aantal van dit soort situaties is een aanpassing op het gebied van leefstijlfactoren zoals voeding vaak het beste medicijn. 

 

Let food be thy medicine and medicine be thy food!

- Hippocrates - 

Teveel ballast- en schadelijke stoffen

Schadelijke stoffen moet je lichaam eerst onschadelijk maken en vervolgens moet het deze, samen met de ballaststoffen, afbreken en opruimen. Deze processen kosten het nodige aan energie en waardevolle stoffen. Maar goed, dankzij een geniaal ontgiftingssysteem waarvan je lever het middelpunt vormt, kan je lichaam hier onder normale omstandigheden prima mee dealen. Nu is de ontgiftingscapaciteit van je lichaam groot, maar niet oneindig. Wanneer de hoeveelheid schadelijke stoffen ten gevolge van je leefstijl en leefomgeving te hoog wordt, is je lichaam genoodzaakt om noodmaatregelen te nemen en dit gaat dit ten koste van jouw vitaliteit en gezondheid! Voor voeding geldt dan ook:

 

Alles is gif en niets is zonder gif, alleen de dosis bepaalt of iets giftig is!

- Paracelcus -

 

Het lastige hierbij is dat:

 • dit niet alleen voor bewerkte, maar ook voor natuurlijke voedingsmiddelen geldt. Veel mensen zijn zich hier niet bewust van en eten daardoor voeding die hun gezondheid belemmert terwijl ze denken dat het hun gezondheid bevordert.
 • de 'giftige dosis' van een stof of voedingsmiddel voor iedereen anders is.
 • het niet alleen uitmaakt wat en hoeveel je eet, maar ook nog wanneer je het eet.

Ondersteuning

Zeker wanneer je al van alles hebt geprobeerd om de balans in jezelf te herstellen, kan het erg frustrerend zijn als dit nog niet is gelukt. Toch hoop ik dat je door blijft puzzelen, want ook iets dat niet (merkbaar) werkt levert belangrijke informatie op. Hoewel ik zeker niet beweer alles te weten zal mijn ervaring en kennis over de werking van ons lichaam en de effecten van voeding, je zeker helpen bij het

 • opsporen van tekorten in je lichaam
 • verkrijgen van meer inzicht in de oorzaken van deze tekorten
 • bewust worden van je mogelijkheden om tekorten duurzaam aan te vullen
 • op een voor jou prettig tempo aanpassen van je voedingspatroon

Wil je mijn ondersteuning bij het ontdekken van jouw optimale voedingspatroon? Dan nodig ik je graag uit voor een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek! 

Tip: lees, om te kijken of mijn aanpak je aanspreekt, meer over mijn werkwijze.