Vermoeidheidsklachten

Iedereen is wel eens vermoeid! Na een intensieve training, drukke werkdag of zelfs na een dag flink shoppen. Vermoeidheid is een signaal van je lichaam, dat het tijd is om te rusten. Terwijl jij dan rust, gaat je lichaam keihard aan het werk om de interne onbalans die is ontstaan tijdens de training, werkdag of het shoppen te herstellen, zodat je daarna weer fris en fruitig door kan met de (nieuwe) dag.

 

Moet je nu na iedere kleine inspanning rusten of voel je je zelfs (vrijwel) altijd moe, dan lukt het jouw lichaam nog niet om de interne balans te herstellen. Aangezien alles in je lichaam om energie draait, is er in zo’n geval meestal sprake van een energielek of -blokkade! Hiermee bedoel ik dat iets in je lichaam bovenmatig veel energie vraagt of de energieproductie belemmert, waardoor er minder overblijft om fijn te kunnen leven. Als jij je vaak moe voelt is het interessant om jouw energielek of -blokkade op te sporen en te onderzoeken hoe je je lichaam kunt ondersteunen bij het herstellen hiervan. 

Brandstof

De energie die nodig is om jou optimaal vitaal en gezond te houden, wordt geproduceerd in je lichaamscellen, dus van je hersencellen tot je huidcellen en van je levercellen tot je longcellen, maar vooral in je spiercellen. Van deze laatste kun je er dus beter maar veel hebben 😉.

 

Om energie te kunnen produceren hebben al je cellen in de eerste plaats brandstof nodig. Nu zijn er verschillende materialen die je cellen als brandstof kunnen gebruiken, namelijk:

  • Glucose. Deze bouwsteen van suikers en koolhydraten kan onder alle omstandigheden door iedere cel in je lichaam als brandstof gebruikt worden. Wel is het zo dat glucose niet onder alle omstandigheden evenveel energie oplevert. Wanneer jij onbewust steeds opnieuw omstandigheden creëert waaronder glucose weinig energie oplevert, zal je je vaker moe voelen.
  • vetzuren. Dit zijn de bouwstenen van vetten en het mooie hiervan is dat ze bij verbranding in je cellen veel meer energie opleveren dan glucose. Het nadeel is dat vetzuren alleen onder speciale omstandigheden in een deel van je cellen verbrand kunnen worden. Wanneer jij onbewust voortdurend omstandigheden creëert waaronder geen vetzuren verbrand kunnen worden, zal je dus minder energie hebben. 
  • aminozuren. Deze bouwstenen van eiwitten zijn in principe bedoeld als bouwstof voor je lichaam. Maar, wanneer er te weinig glucose en vetzuren beschikbaar zijn voor verbranding, dan zal je lichaam ze toch als brandstof gaan gebruiken, want zoals ik al zei ‘alles draait om energie in je lichaam’. Zo nu en dan wat aminozuren verbranden is geen probleem, maar wanneer je lichaam noodgedwongen met grote regelmaat aminozuren verbrandt leidt dit op den duur tot afbraak je weefsels en organen.

 

Als je bij mij komt met vermoeidheidsklachten is één van de eerste dingen die we gaan doen, het in kaart brengen van de hoeveelheid en soorten brandstoffen waarvan jij jouw lichaam door middel van voeding voorziet.

Brandstofverdeling

Als het om de verdeling van brandstof gaat zijn niet alle weefsels en organen in je lichaam even belangrijk. Heel globaal wordt er onderscheid gemaakt tussen je

  • hersenen. Deze zijn belangrijk, omdat ze het controle centrum van je lichaam vormen. Informatie vanuit je hele lichaam (vingers, bloedvaten, ogen, darmen, etc) komt hier binnen om beoordeeld te worden. Vervolgens sturen je hersenen, indien nodig, een opdracht tot actie je lichaam in. Stel je ogen nemen waar dat het verkeerslicht op oranje springt, dan gaat deze informatie naar je hersenen en die beoordelen de situatie om vervolgens je spieren opdracht te geven om of te remmen (of door te rijden als het ‘te laat’ is om te remmen).
  • immuunsysteem. Dit systeem heeft als taak om je te beschermen tegen indringers, zoals ongewenste bacteriën, virussen, schimmels en andere micro-organismen. Daarnaast zorgt het dat oude, beschadigde en ontspoorde lichaamscellen worden opgeruimd.
  • spieren en andere weefsels en organen. Deze zijn wanneer het om overleving op korte termijn gaat minder belangrijk dan je hersenen en immuunsysteem.  

Als je de aangeven drie onderdelen van je lichaam in een driehoek plaatst (zie de afbeelding hieronder) en voor het gemak alleen naar de verdeling van glucose kijkt, dan zullen in een gezonde situatie alle drie de onderdelen voldoende glucose krijgen om jou optimaal vitaal en gezond te houden. Maar, op het moment dat jij in een heftige emotionele discussie (stress) verwikkelt bent, zullen je hersenen meer glucose vragen dan normaal. Hierdoor is er op dat moment minder brandstof beschikbaar voor je immuunsysteem, spieren en andere weefsels en organen. Dit betekent in de praktijk onder andere dat je immuunsysteem op dat moment wat minder alert is op ongewenste indringers en dergelijke. Is er daarentegen een ongewenste bacterie door de barrières van je immuunsysteem heen gedrongen en moet het daarop flink in actie komen (ontsteking), dan is er minder brandstof beschikbaar voor je hersenen, spieren en andere weefsels en organen. Het gevolg is dat je je, terwijl je immuunsysteem vecht tegen de bacterie, moe en duf voelt.

 

Wanneer je bij mij komt met vermoeidheidsklachten kijken we dus ook altijd of er sprake is van stress, chronische ontstekingen of iets anders dat bovenmatig veel brandstof vraagt.

Schildklier

Brandstof is nog geen energie! Om van brandstof energie te kunnen maken hebben je cellen in de eerste plaats een ‘ontsteker’ nodig. Deze ontsteker wordt geproduceerd door je schildklier in de vorm van het schildklierhormoon. Maar, dit schildklierhormoon is inactief en moet eerst door je lever geactiveerd worden, voordat het in je cellen de verbranding van brandstof kan initiëren. Voor zowel het produceren van schildklierhormoon als het activeren ervan heeft je lichaam specifieke voedingsstoffen nodig. Wanneer één of meer van deze voedingsstoffen ontbreken wordt het maken van actief schildklierhormoon en dus verbranden van brandstof een lastige zaak.

 

De opdracht om schildklierhormoon te produceren komt vanuit je hersenen en ook in deze aansturing kan van alles verstoord raken, waardoor je onvoldoende actief schildklierhormoon hebt. 

Energieproductie

Stel je hebt voldoende brandstof en voldoende actief schildklierhormoon, dan ben je er nog steeds niet! Voor het efficiënt verbranden van glucose, vetzuren en/of aminozuren (dus met een hoge energieopbrengst) is namelijk een flinke dosis specifieke voedingsstoffen nodig. Als er hier één of meer van ontbreken, dan gaat het hele feest niet door en wordt de brandstof dusdanig inefficiënt verbrand dat jij je (voortdurend) moe voelt. 

Natuurlijk herstel

Gelukkig heeft je lichaam een fantastisch zelfherstellend vermogen (kijk maar hoe het een snee in je vinger of schaafwond heelt), maar voor het herstellen van een verstoorde energieproductie heeft het toch echt jouw hulp nodig. Als je bij mij komt met vermoeidheidsklachten, gaan we als volgt te werk:

  • we onderzoeken waar het precies fout gaat in jouw energieproductie
  • we kijken welke factoren bijdragen aan deze verstoring
  • we sturen deze factoren in een voor jou prettig tempo en op een natuurlijke manier bij
  • eventueel ondersteunen we je lichaam waar nodig (tijdelijk) met kwalitatief hoogwaardige voedingssupplementen en plantaardige extracten

Het is echt fantastisch hoe briljant je lichaam werkt, maar zonder de juiste voedingsstoffen èn omstandigheden kan het lastig zijn voor je lichaam om de energie te produceren die nodig is om jou optimaal vitaal en gezond te houden. Wil jij je energieniveau op een natuurlijke manier optimaliseren? Als orthomoleculair therapeut en coach ondersteun ik je hier graag bij, dus meld je aan voor een kosteloze telefonische kennismaking, dan neem ik contact met je op.