Ieder mens heeft zijn eigen unieke beeld van de werkelijkheid


Herinner jij je een situatie in het verleden waarbij je je vreselijk hebt gefrustreerd over de mening of ideeën van een ander?

 

Ga, wanneer dit het geval is, eens met je aandacht terug naar dat specifieke moment en haal die situatie weer voor ogen. Hoor weer wat jij en wat de ander zei, zie hoe jij en hoe de ander zich gedroeg en voel weer wat je toen voelde. Voel je het? Stel je dan nu eens voor dat het beeld dat jij hebt van de werkelijkheid niet gelijk is aan het beeld dat de ander heeft van de werkelijkheid. Wat doet dat dan met je? 

 

Via onze zintuigen komen er miljoenen waarnemingen (beelden, geluiden, geuren, smaken en gevoelens) per seconde binnen in ons brein. Wanneer we ons bewust zouden worden van al deze 

NLP coaching bij Doelgericht Coaching in Westendorp

informatie, zouden we zwaar overprikkelt raken. Om dit te voorkomen filtert ons brein de informatie die binnenkomt en worden we ons van ongeveer 5 tot 9 prikkels per seconde ook echt bewust. In feite neem je dus slechts een fractie van de werkelijkheid waar! Dit is de reden dat je, als je getuigen van een ongeval vraagt wat er is gebeurd, allemaal net iets van elkaar verschillende verhalen te horen krijgt. Ze hebben namelijk allemaal iets anders opgemerkt. Of wellicht is het je wel eens opgevallen dat, wanneer je met familie of vrienden herinneringen ophaalt, iedereen zich net iets anders herinnert.   

 

Welk deel van de werkelijkheid jij bewust waarneemt wordt onder andere bepaald door dat wat je gelooft over jezelf en de wereld om je heen (overtuigingen), maar ook door wat je belangrijk vindt en je gewoonten. Stel je hebt besloten dat het tijd is voor een andere auto en je keuze is gevallen op een bepaald merk en model. Dan zul je waarschijnlijk ineens overal auto's van dit merk en model zien rijden. Het is niet zo dat deze auto's er eerder niet waren, alleen filterde je brein ze toen weg, omdat ze niet belangrijk voor je waren. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen. Die vallen je doorgaans niet echt op, maar op het moment dat 'zwangerschap' een belangrijk item in je leven is, dan zie je ineens overal zwangere vrouwen.

 

Wanneer je ervan uitgaat dat ieder mens zijn eigen unieke beeld heeft van de werkelijkheid, dan is het dus erg interessant om, zonder oordeel, open te staan voor de mening en ideeën van anderen. Op deze manier kun je namelijk je eigen beeld uitbreiden met de beelden van anderen en creëer je meer keuze- en geluksmogelijkheden voor jezelf.

 

Naast deze en andere NLP-vooronderstellingen kan coaching en/of hypnotherapie je helpen om jouw beeld van jezelf en de wereld te vergroten en zo je eigen geluk te creëren!