Spijsverteringsklachten


Ervaar jij regelmatig één of meer van de volgende problemen?

oprispingen pijnlijk gevoel in je maag verstopping
boeren brandend maagzuur stinkende ontlasting
misselijkheid opgeblazen buik remsporen
overgevoeligheidsreacties prikkelbare darm vermoeidheid
pijn tussen je schouderbladen winderigheid ......
warm gevoel in je maag diarree  

Dan heb ik goed nieuws voor je! Dit zijn namelijk geen problemen, het zijn signalen van je lichaam. Hiermee wil het je waarschijnlijk vertellen dat het moeite heeft met het verteren (van bepaalde ingrediënten) van je maaltijd en dat het jouw hulp nodig heeft om dit op te lossen.

Je bent niet wat je eet!

Sta je er wel eens bij stil dat je lichaam zo’n 24 tot 48 uur druk is met de verwerking van zo’n heerlijke maaltijdsalade die jij in circa 20 minuten opeet? Tijdens dit proces verteert je lichaam elk stukje wortel, kip, avocado, elk korreltje rijst, peper en alles wat je nog meer in die salade hebt verwerkt, tot losse voedingsstoffen. Deze kan het opnemen om vervolgens te gebruiken als

  • bouwstoffen om je weefsels en organen te onderhouden en herstellen in geval van schade, maar ook om allerlei belangrijke stoffen van te maken, zoals hormonen, afweerstoffen en dergelijke
  • brandstof om energie te produceren voor het uitvoeren van alle processen die nodig zijn om jou optimaal vitaal en gezond te houden
  • hulpstoffen die noodzakelijk zijn voor het verwerken van al die bouw- en brandstoffen

Men zegt wel eens dat je bent wat je eet, maar dat is niet waar! Wanneer je lichaam uit balans is kan er tijdens het verteringsproces van alles misgaan, waardoor het niet lukt om je volledige maaltijd tot losse voedingsstoffen te verteren. Het gevolg is dat een (groot) deel van de voedingsstoffen niet opgenomen kan worden en in het riool belandt. Zo kan het gebeuren dat er op den duur tekorten ontstaan aan bepaalde brand-, bouw- en hulpstoffen die je lichaam nodig heeft om jou optimaal vitaal en gezond te houden. Je bent dus niet wat je eet, maar wat je verteert en opneemt!

Gezonde spijsvertering

Een gezonde spijsvertering start al bij het zien en ruiken van voedsel, dit stimuleert de aanmaak van sappen die nodig zijn voor vertering. Vanaf het moment dat je een hap eten of een slok drinken (de meeste dranken moeten namelijk ook verteerd worden) neemt legt het voedsel de volgende route af:

Mond

In je mond voegt je lichaam speeksel toe aan het voedsel. Je speeksel bevat, naast water en slijm ook allerlei andere stoffen, onder andere

  • antistoffen voor het doden van de ongewenste micro-organismen (zoals bacteriën, schimmels en parasieten) die met je eten of drinken mee naar binnen zijn geslopen
  • speciale enzymen (een soort schaartjes) die beginnen met het in stukjes knippen van het zetmeel (koolhydraten bestaande uit een flinke hoeveelheid aan elkaar gekoppelde suikermoleculen) uit je eten en/of drinken

Om ervoor te zorgen dat de enzymen al het zetmeel bereiken en hun werk goed kunnen doen is het noodzakelijk dat jij het voedsel volledig vermaalt met je tanden en kiezen en het vermengt met je speeksel: kauwen. Tijdens het kauwen ‘proeft’ je mondslijmvlies alvast wat voor soort voedsel er onderweg is, zodat je lichaam de samenstelling van de spijsverteringssappen verderop op de route hierop kan afstemmen. 

Slokdarm

Vervolgens wordt het vermalen voedsel via je slokdarm naar je maag getransporteerd. Dit gebeurt door het ritmisch samentrekken en ontspannen van de spieren in je slokdarmwand.

Maag

 

In deze gespierde zak wordt de voedselbrij gekneed zodat deze vanaf de buitenkant vermengd wordt met maagsap. Je maagsap bevat naast water en slijm onder andere

 

  • speciale enzymen die starten met het afbreken van eiwitten tot de bouwstenen waaruit ze zijn opgebouwd (aminozuren)
  • Intrinsic factor, een stof die je nodig hebt om Vitamine B12 uit je voedsel op te nemen.
  • zoutzuur dat een belangrijke rol speelt bij zaken als het activeren van de eiwit verterende enzymen, maar ook bij het doden van ongewenste micro-organismen, het opnemen van mineralen zoals Calcium, Magnesium, Zink en IJzer vanuit de voedselbrij en het stimuleren van je alvleesklier tot het produceren van spijsverteringssappen

Wanneer de buitenste laag van de voedselbrij zuur genoeg is, verlaat deze je maag via de maaguitgang om zijn weg te vervolgen in je spijsverteringskanaal. De rest van de brij draait vrolijk verder. Afhankelijk van de samenstelling van je maaltijd is je maag hier in totaal zo’n 3-5 uur druk mee!

Dunne darm

Beetje bij beetje komt de zure voedselbrij in het eerste deel van je dunne darm. Dit noemen we de 12-vingerige darm en hier wordt de voedselbrij ontzuurd met behulp van alvleeskliersap. Dit sap dat wordt aangemaakt door je alvleesklier bevat ook allerlei enzymen met elk hun eigen taak:

  • verder gaan met verknippen van eiwitten tot losse aminozuren
  • verder gaan met verteren van koolhydraten tot losse suikermoleculen
  • afbreken van vetten tot losse vetzuren

Bij dit laatst speelt ook je lever een belangrijk rol. Deze produceert namelijk gal en slaat dit tijdelijk op in je galblaas die het afgeeft wanneer er een te verteren voedselbrij voorbij schuift. Gal emulgeert de grote (niet in water oplosbare) vetdruppels uit je voedsel tot kleine vetdruppeltjes (dit werkt hetzelfde als Dreft in je afwaswater). Het gevolg hiervan is dat de vetafbrekende enzymen uit je alvleesklier beter bij alle vetzuren kunnen komen om ze los te knippen.

 

Ook in het vervolg van je dunne darm (nuchtere darm en kronkeldarm) vindt nog de nodige vertering plaats. Daarnaast worden hier ook de losse aminozuren, suikermoleculen, vetzuren, vitaminen, mineralen en dergelijke via je darmwand opgenomen in je lichaam. Het klinkt misschien vreemd, maar tot dit moment waren deze voedingsstoffen buiten je lichaam. Je spijsverteringskanaal is namelijk een holle buis die begint bij je mond (buitenwereld) en eindigt bij je …… juist ja, kont (buitenwereld)!

 

Circa 1 tot 2 uur later vervolgt de waterige massa, bestaande uit niet opgenomen voedselresten en alle toegevoegde spijsverteringssappen, zijn weg van je dunne darm naar je dikke darm. Wanneer ons lichaam na de dunne darm zou stoppen met het proces, waren we dus allemaal voortdurend aan de diarree!

Dikke darm

Over het algemeen bevat voedsel ook stoffen die wij mensen niet kunnen verteren. Een voorbeeld hiervan zijn heel complexe plantaardige koolhydraten die we voedingsvezels noemen. Om ook deze voedingsstoffen optimaal te kunnen benutten werkt ons lichaam samen met zo’n 100 biljoen bacteriën, schimmels en andere micro-organismen (dit is circa 10 keer zoveel als je totale aantal lichaamscellen!). Al deze micro-organismen wonen in je dikke darm en samen noemen we ze je darm-microbioom. Terwijl je lichaam de onverteerde voedselresten met behulp van de spieren in je darmwand voortschuift (darmperistaltiek) en er het nodige water aan onttrekt, is je microbioom keihard aan het werk. Het voedt zich met voedingsvezels en produceert vervolgens een deel van de brandstof die nodig is voor het onderhouden van je darmwand, bepaalde vitaminen, neurotransmitters (stoffen die nodig zijn voor informatieoverdracht in je zenuwstelsel – onder andere voor de regulatie van je emoties), etc. Wanneer je peristaltiek te traag werkt en/of je lichaam teveel water onttrekt krijg je last van verstopping.    

Endeldarm

Na in totaal 24 tot 48 uur (afhankelijk van de samenstelling van je maaltijd) bereiken de voedselresten je endeldarm. Hier worden ze verzameld en tijdelijk bewaard. Wanneer je endeldarm vol is gaat er een signaal naar je hersenen en krijg je het gevoel dat je moet poepen.

Oorzaken van verstoorde spijsvertering

Gezien de complexiteit van het bovenstaand proces kun je je vast wel voorstellen dat het op diverse gebieden mis kan gaan. Hierbij kun je denken aan

  • verminderde kauwfunctie en/of speekselwerking
  • verstoorde maagwerking
  • verminderde alvleesklierfunctie
  • verminderde lever- en/of galwerking
  • verstoorde darmperistaltiek
  • verstoord microbioom
  • ……

Uiteraard raken ook deze systemen niet zomaar verstoord en liggen hieronder weer fundamentelere oorzaken!

Natuurlijk herstel

Gelukkig heeft je lichaam een fantastisch zelfherstellend vermogen (kijk maar hoe het een snee in je vinger of schaafwond heelt), maar voor het herstellen van een verstoorde spijsvertering heeft het toch echt jouw hulp nodig. Als je bij mij komt met spijsverteringsklachten, gaan we als volgt te werk:

  • we gaan onderzoeken waar het precies fout gaat in jouw spijsvertering
  • we kijken welke fundamentele factoren bijdragen aan deze verstoring
  • we sturen deze factoren in een voor jou prettig tempo en op een natuurlijke manier bij
  • eventueel ondersteunen we je lichaam waar nodig (tijdelijk) met kwalitatief hoogwaardige voedingssupplementen en plantaardige extracten

Het is echt fantastisch hoe briljant je lichaam werkt, maar zonder de juiste voedingsstoffen èn omstandigheden kan het lastig zijn voor je lichaam om dat wat jij eet en drinkt goed te verteren! Wil jij je spijsvertering op een natuurlijke manier optimaliseren? Als orthomoleculair therapeut en coach ondersteun ik je hier graag bij, dus meld je aan voor een kosteloze telefonische kennismaking, dan neem ik contact met je op.

Doelgericht coaching 

Doetinchemseweg 92A - 7054 BH Westendorp - 06-41741796

maaike@doelgerichtcoaching.nl - www.doelgerichtcoaching.nl

KvK nr. 64249867 NL001947951B03