Poppetjesmethode


Oplossingen ontdekken met Doelgericht Coaching in Westendorp

De ‘poppetjesmethode’ is een praktische en effectieve methode die geschikt is voor het aanpakken van de meest uiteenlopende oorzaken van onbalans in jezelf. Of het nu gaat om moeizame relaties, issues rond opvoeden, omgaan met verlies, voorkomen of herstellen van een burn-out, emotionele belemmeringen of het dealen met lichamelijke klachten. Als jij je ervoor openstelt zullen de poppetjes je altijd nieuwe inzichten geven. Inzichten die je helpen om de beste versie van jezelf te worden en je mooiste leven te leven!  

 

Ondanks dat ik enorm mijn best deed voor een goede en volwassen relatie met mijn broer, was onze band lange tijd erg gespannen. Dit ontstond pas toen we volwassen waren, want als kinderen konden we het prima met elkaar vinden. De relatie met mijn broer kostte mij erg veel energie en echt gezellig was het ook niet. Daarom wilde ik graag dat hij zich een beetje zou aanpassen. Alleen iedere keer dat ik mijn broer hierop aansprak gaf hij aan dat hij zijn best deed en dat ik mij juist moest aanpassen. Een typisch gevalletje van ‘patstelling’ dus!

 

Tijdens één van mijn opleidingen ontdekte ik de poppetjesmethode. Door de situatie met behulp van playmobilpoppetjes in beeld te brengen ontdekte ik wat ik deed dat niet zo handig was. Ik regelde, net als vroeger, steeds ongevraagd allerlei zaken voor mijn broer, zodat hij dat zelf niet hoefde te doen. Deze goedbedoelde zorgzaamheid belemmerde mijn, inmiddels volwassen, broer om zijn zaken zelf te regelen en gaven hem het gevoel dat hij niet goed genoeg was. Daarnaast ontdekte ik dankzij de poppetjes hoe ik ervoor kon zorgen dat onze relatie mij niet meer zoveel energie zou kosten. Was het daarmee opgelost? Nee, want weten hoe je iets anders kunt aanpakken, dat is één ding. Het daadwerkelijk doen is iets heel anders. Zeker als je iets al zo’n beetje je hele leven doet. Hoe dan ook, ik ben ermee aan de slag gegaan. Gewoon op mijn eigen tempo en regelmatig met behulp van de poppetjes reflecterend wat de effecten van mijn acties waren. Hierdoor kostte onze relatie mij niet alleen steeds minder energie, hij werd ook stap voor stap beter. Vandaag de dag, ben ik in staat om mijn broer voor zichzelf te laten zorgen en kunnen we het weer prima met elkaar vinden.

Taal in beeld

Gesproken en geschreven taal zijn geweldig en bieden ons veel mogelijkheden om met onszelf en anderen te communiceren. Toch is niet alles in woorden uit te drukken en dan is beeldtaal vaak een krachtige en verhelderende aanvulling.

 

Bij onze geboorte krijgen we, van alle generaties voor ons, een ‘schatkist’ aan (erfelijke) kwaliteiten mee. Deze kwaliteiten mogen we gedurende ons leven ontwikkelen. Als kind zijn we niet alleen heel zuiver en krachtig, maar we voelen ons ook kwetsbaar. Daarom kiezen we (onbewust) een paar kwaliteiten uit onze schatkist die ons helpen om onszelf te beschermen en liefde en erkenning te krijgen van de mensen wie belangrijk voor ons zijn, zoals onze ouders en grootouders. Deze kwaliteiten zetten we in allerlei situaties in en leiden tot gedrag dat ons helpt om te overleven in de omgeving waarin we opgroeien. Het geeft ons een gevoel van veiligheid.  

 

Tegen de tijd dat je volwassen bent heb je dit beperkte aantal kwaliteiten veel sterker ontwikkelt dan de meeste andere kwaliteiten in je schatkist. Dit zijn dan ook de kwaliteiten die anderen zien en maken dat ze je enorm waarderen … of juist niet. Daarnaast zijn het vaak ook de kwaliteiten die maken dat je je doelen bereikt … of juist niet. De sterk ontwikkelde kwaliteiten die je vroeger hebben geholpen om te overleven en je veilig te voelen, kunnen je in je volwassen leven namelijk flink opbreken.

 

Weet jij welke kwaliteiten jou als kind hebben geholpen om de liefde en erkenning te krijgen waarnaar je verlangde? En welke hebben je geholpen om te overleven? Besef je in hoeverre deze sterk ontwikkelde kwaliteiten je in je huidige leven dienen … of juist belemmeren en wellicht zelfs totaal uitputten?

Persoonlijke coaching

Tijdens de coaching begeleid ik je om, met behulp van playmobilpoppetjes, meer inzicht te krijgen in je relaties en problemen die je ervaart, maar ook in jezelf (je eigen innerlijke wereld) en je ontwikkeling van kwetsbaar baby’tje tot wie je nu bent. Daarnaast ondersteun ik je bij het ontdekken van de hulpbronnen die je zullen helpen om los te komen van de problemen. Hiermee kun je vervolgens in je dagelijks leven aan de slag. Stap voor stap en op je eigen tempo. De ervaringen die je hierbij opdoet vormen de basis voor de volgende sessie. 

Resultaat*

Balans herstellen met Doelgericht Coaching in Westendorp
  • Je vindt je eigen oplossingen voor de problemen die je ervaart
  • Je kunt reeds ontwikkelde kwaliteiten bewust inzetten op een manier die je dient
  • Je weet welke talenten je nog verder mag ontwikkelen
  • Je kunt beter omgaan met problemen die nu eenmaal bij het leven horen

* Dit resultaat kun je alleen bereiken wanneer je jezelf, tijdens en ook na het volgen van de persoonlijk coaching, actief blijft ontwikkelen op basis van de, met behulp van de poppetjes, verkregen inzichten.

 

Klik hier voor de ervaringen van anderen

  

Klik hier voor de tarieven.

Aanmelding

Wanneer je belangstelling hebt voor coaching kun je hierover te allen tijde telefonisch of per mail contact met mij opnemen.