Overgewicht

Veel mensen denken dat afvallen gewoon een kwestie is van meer bewegen en minder eten. Voor sommige mensen is dit misschien het geval, maar voor de meeste niet!

 

Mensen met overgewicht dragen een grote voorraad brandstof met zich mee in de vorm van vet. Nu zou je inderdaad kunnen denken dat ze dit vet, in hun spiercellen, kunnen verbranden door meer te bewegen. Toch is dit niet per se het geval. Voor het verbranden van vet zijn namelijk specifieke voedingsstoffen nodig en moet aan speciale voorwaarden worden voldaan. Als ook maar één van deze factoren niet op orde is, wordt het erg lastig om gezond en duurzaam gewicht te verliezen, zelfs met meer bewegen en minder eten. 

Gewichtstoename

Laten we eerst kijken hoe overgewicht ontstaat. Hierbij speelt met name het hormoon insuline een sleutelrol. Insuline wordt geproduceerd door je alvleesklier om een verhoogde bloedglucosespiegel (bloedsuikerspiegel), bijvoorbeeld na een koolhydraat- of suikerrijke maaltijd, te normaliseren. Dit doet insuline in eerste instantie door te zorgen dat overtollige glucose vanuit je bloed wordt opgenomen in je lichaamscellen en opgeslagen in je spieren en lever. Maar, deze opname- en opslagcapaciteit is beperkt! Wanneer je bloedglucosespiegel na deze acties nog steeds te hoog is zorgt insuline ervoor dat glucose wordt omgezet in vet en opgeslagen in je vetcellen. Dit resulteert in gewichtstoename.

Insulineresistentie

Eén van de speciale voorwaarden waaraan je moet voldoen om (opgeslagen) vet te verbranden is dat je insuline niveau niet verhoogd mag zijn. Het lastige bij mensen met overgewicht is dat ze meestal ongezond insulineresistent zijn. Dit wil zeggen dat hun lichaamscellen als het ware ‘doof’ zijn geworden voor insuline. Een aantal gevolgen hiervan is dat

 • deze lichaamscellen minder glucose kunnen opnemen om te verbranden ten behoeve van energieproductie. Hierdoor kunnen ze hun taken niet meer optimaal uitvoeren en wordt het lastiger om jou optimaal vitaal en gezond te houden.
 • je alvleesklier extra insuline gaat aanmaken in een poging om toch voldoende brandstof in je cellen te krijgen. Dit resulteert in een chronisch verhoogd insuline niveau en zoals ik al aangaf is dit nu net één van de belemmerende factoren voor onder andere het verbranden van vet dat ligt opgeslagen in je vetcellen.

Hier komt bij dat je hersenen, wanneer ze door insulineresistentie niet voldoende glucose binnenkrijgen, je voortdurend een signaal geven dat

 • er te weinig brandstof beschikbaar is: je voelt je moe en lusteloos
 • je op zoek moet gaan naar eten: je hebt voortdurend trek

Het gevaar van deze combinatie (moe, lusteloos en trek) is dat je teveel (glucose) gaat eten. Voor de overtollige glucose is vervolgens weer extra insuline nodig dat het omzet in vet en opslaat in je vetcellen. Resultaat: je gewicht nog verder toeneemt.

Wanneer je in deze situatie op basis van wilskracht meer gaat bewegen en minder eten, zal je lichaam bij gebrek aan glucose en beschikbaar vet overgaan tot het verbranden van eiwitten. Dit is niet handig, want eiwitten zijn de bouwstenen van allerlei lichaamsstructuren, zoals je

 • bewegingsapparaat (bestaande uit je botten, spieren, pezen, gewrichten, ed)
 • zintuigen en zenuwstelsel (oa. je ogen, oren, zenuwbanen, ruggenmerg en hersenen)
 • hart- en vaatstelsel (bestaande uit ontelbaar veel slagaders, haarvaten en aders)
 • immuunsysteem (je eigen gigantische leger van afweercellen en -stoffen)
 • organen (zoals je huid, longen, maag, darmen, alvleesklier en lever)

Maar, ook van de duizenden stoffen die nodig zijn voor het optimaal laten verlopen van de communicatie tussen je lichaamscellen en weefsels onderling, zoals:

 • hormonen (die oa. zorgen voor communicatie tussen je organen)
 • neurotransmitters (die cruciaal zijn voor informatieoverdracht binnen je zenuwstelsel)
 • cytokines (die oa. zorgen voor communicatie binnen je immuunsysteem)

Eiwitten zorgen voor het vervoeren van stoffen in je bloed en cellen en het katalyseren van de ontelbare biochemische reacties in je lichaam. Ook je cellen zelf zijn voor een groot deel opgebouwd uit eiwitten. Ja, zelfs voor het stabiliseren en beschermen van je DNA (genetisch materiaal) zijn eiwitten nodig.

 

Kortom, als je je lichaam in de positie brengt dat het eiwitten moet gaan verbranden om aan energie te komen, dan pleeg je letterlijk roofbouw en dat gaat ten koste van zowel je mentale als lichamelijke gezondheid!

 

Om gezond en duurzaam af te vallen is het noodzakelijk dat je eerst je ongezonde insulineresistentie opheft. Wil je weten waardoor dit wordt veroorzaakt en hoe je het kunt herkennen? Klink dan op deze link en ontdek dat er behalve een onhandig voedings- en beweegpatroon ook nog andere factoren een rol kunnen spelen. Tijdens het werken aan een gezond gewicht is het noodzakelijk dat je al deze factoren onder de loep neemt en waar nodig aanpakt. 

Andere factoren

Naast insulineresistentie kunnen ook andere factoren een rol spelen, zoals verhoogde oestrogenen (vrouwelijke geslachtshormonen) ten gevolge van onder andere een genetische ‘hobbel’. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen met lipoedeem en hierdoor is het lastiger om je gewicht op een gezond niveau te houden. Wanneer dit bij jou het geval is, is het belangrijk om jezelf er steeds weer aan te herinneren dat je gewicht niet alleen het resultaat is van je DNA (genetische codering), maar ook van je voeding- en andere leefstijlkeuzes. Aan je DNA kun je niets veranderen, maar je kunt je leefstijl wel optimaliseren.

Natuurlijk herstel

Gelukkig heeft je lichaam een fantastisch zelfherstellend vermogen, maar voor het duurzaam herstellen van een gezond gewicht heeft het toch echt jouw hulp nodig. Wanneer je bij mij komt met een overgewichtprobleem gaan we als volgt te werk:

 • we kijken welke factoren bijdragen aan (het in stand houden van) je overgewicht
 • we sturen deze factoren in een voor jou prettig tempo en op een natuurlijke manier bij
 • eventueel ondersteunen we je lichaam waar nodig (tijdelijk) met kwalitatief hoogwaardige voedingssupplementen en plantaardige extracten

Het is echt fantastisch hoe briljant je lichaam werkt, maar zonder de juiste voedingsstoffen èn omstandigheden kan het lastig zijn om duurzaam gewicht te verliezen! Wil jij je onbalans op een natuurlijke manier herstellen, zodat je gewicht naar een gezonder niveau daalt? Als orthomoleculair therapeut en coach ondersteun ik je hier graag bij, dus meld je aan voor een kosteloze telefonische kennismaking, dan neem ik contact met je op.