Geeft jouw lichaam één of meer van de volgende signalen?

 

Het is een chaos in je hoofd

Je maakt je voortdurend zorgen

Het lukt je niet om los te laten

Je hebt een hekel aan je lichaam

Het lukt niet om zwanger te worden

Je komt niet aan jezelf toe

Je hebt het gevoel dat je vastzit

……

Verlangens

Wanneer we een probleem en/of onbalans ervaren heeft dit meestal te maken met een onvervuld verlangen. Een verlangen gaat over iets dat je nodig hebt of denkt te hebben om je beter te voelen!

 

Verlangens kunnen je motiveren om je doelen na te streven en zo je dromen te vervullen. Toch zijn er veel mensen die (onbewust) hun verlangens negeren of onderdrukken en dat is niet handig. Onvervulde verlangens kunnen namelijk diep van binnen blokkades veroorzaken die tot onbalans leiden! Deze blokkades putten je uit en kunnen op den duur zelfs resulteren in (chronische) lichamelijke en/of mentale klachten.

 

Waar verlang jij naar?

 • meer rust en ruimte
 • meer vertrouwen
 • meer erkenning
 • meer vrijheid
 • meer plezier
 • .....

Talenten

Voor het vinden van oplossingen voor een probleem en/of onbalans is het belangrijk dat je jouw aandacht naar jezelf verplaatst. De oplossingen liggen namelijk niet bij anderen of in de situatie, maar in jezelf! Door verantwoordelijkheid te nemen voor zowel het probleem als de oplossingen en in actie te komen, zal je ze buiten je comfortzone vinden en kun je door je probleem heen werken. De talenten die je hiervoor nodig hebt zitten al in je. Je hoeft ze alleen maar in jezelf naar boven te halen en in te zetten, stap voor stap en op je eigen tempo!

Keuzes en focus

Alles dat we doen en niet doen is een keuze. Ook hoe we iets doen is een keuze. Eigenlijk is je leven gewoon een aaneenschakeling van keuzes die je hebben gebracht tot waar je nu staat en hoe je je nu voelt. Wil je liever ergens anders staan of je anders voelen, dan is het noodzakelijk dat je andere keuzes gaat maken!

Keuzes draaien vooral om het verdelen van jouw aandacht, tijd, geld, energie en dergelijke. Bovendien heeft elke keuze (aangename en minder aangename) consequenties.

 

Kies je bijvoorbeeld om een dag minder te gaan werken, dan heb je minder geld en misschien kun je daardoor geen dure mobiele telefoon meer betalen, minder lang op vakantie of moet je zelfs kleiner gaan wonen. Wanneer je ervoor kiest om je aandacht op deze minder aangename consequenties te richten is het niet waarschijnlijk dat je een dag minder gaat werken. Focus je daarentegen op de aangename consequenties, zoals het feit dat je dan meer tijd en energie hebt voor dingen die je eigenlijk al heel lang graag wilt doen en die je energie en voldoening geven, dan besluit je wellicht dat het de offers waard is.  

 

In tegenstelling tot wat we vaak denken maken we de meeste keuzes onbewust. Ze worden gestuurd door ervaringen uit ons verleden en de biochemie van ons lichaam. Hierdoor kan het soms lijken alsof je weinig of zelfs geen keuze hebt! Maar, wanneer je weer gaat openstellen voor je diepste verlangens en alle mogelijke en onmogelijke manieren om deze te vervullen, zal je ontdekken dat je veel meer keuzes hebt dan dat je je bewust was. 

Biochemie

Misschien vraag je je af wat biochemie te maken heeft met het vervullen van verlangens, ontwikkelen van talenten en maken van andere keuzes. Dat zal ik je vertellen, want het heeft er alles mee te maken! Voor al deze dingen heb je namelijk een effectieve mindset en effectieve emoties nodig zoals daadkracht, vertrouwen, plezier, rust en dergelijke. Om deze mindset en emoties te kunnen ervaren moet je lichaam bepaalde (signaal)stoffen aanmaken.

 

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van dopamine, serotonine, GABA en dergelijke.

 • Dopamine is een signaalstof die je lichaam onder andere maakt om je een daadkrachtig en energiek gevoel te geven, het helpt je om overzicht te houden, je te concentreren en op jezelf te vertrouwen.
 • Serotonine maakt je lichaam juist aan om je een gevoel van ontspanning en zorgeloosheid te geven, je wordt er nieuwsgierig en vrolijk van. Bovendien helpt het je om oplossingen te vinden voor problemen of ze gewoon los te laten.
 • GABA maakt je lichaam onder andere aan om je een gevoel van rust en stabiliteit te geven. Door de aanmaak van GABA wordt je ook evenwichtiger en stressbestendiger.

Dit is slechts een kleine greep uit het enorme scala aan signaalstoffen dat je lichaam aanmaakt om een bepaalde mindset en specifieke emoties te laten ervaren.

Om de benodigde signaalstoffen te kunnen produceren heeft je lichaam specifieke grond- en hulpstoffen nodig, bijvoorbeeld bepaalde eiwitten en vetten, maar ook specifieke vitaminen en mineralen. Als deze niet voldoende beschikbaar zijn, kan je lichaam de benodigde signaalstoffen simpelweg niet voldoende aanmaken. Hierdoor kun je je bijvoorbeeld besluiteloos, onzeker, overbezorgd, angstig, onrustig en dergelijke voelen. Hetzelfde geldt wanneer de werking van signaalstoffen in je lichaam wordt verstoord.

 

Een tekort aan grond- en hulpstoffen voor de aanmaak van de benodigde signaalstoffen kan diverse oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat jij ze niet (voldoende) inneemt via de je voeding, maar het kan ook zijn dat ze als gevolg van een onhandige leefstijl in andere lichaamsprocessen verbruikt worden. Hetzelfde geldt voor een verstoorde werking van signaalstoffen, ook dit kan veroorzaakt worden door onhandige voedingskeuzes of andere leefstijlfactoren!

 

Misschien heb je je hoofd en de rest van je lichaam altijd als twee op zichzelf staande delen gezien. Maar, ik hoop dat je nu inziet dat je lichaam en geest een eenheid vormen en dat je je pas duurzaam goed kunt voelen als je hele systeem in balans is. 

Ondersteuning

Zeker wanneer je mind en emoties je uitputten is het belangrijk om aan de slag te gaan met je (onbewuste) verlangens, onderontwikkelde talenten en andere keuzemogelijkheden. Weet je niet waar je moet beginnen, dan help ik je graag bij het:

 • in beeld brengen van jouw onvervulde verlangens
 • bewust worden van je mogelijkheden om deze te vervullen
 • op een voor jou prettig tempo ontwikkelen van de hiervoor benodigde talenten  

Wil je mijn ondersteuning bij het ontdekken van jouw optimale mindset en omgang met emoties? Dan nodig ik je graag uit voor een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek! 

Tip: lees, om te kijken of mijn aanpak je aanspreekt, meer over mijn werkwijze.