Interne informatieverwerking


We communiceren veel met anderen, maar we communiceren non-stop met onszelf. Dit doen we voor het grootste deel onbewust. Alle informatie (prikkels) die via onze ogen, oren, neus, mond en ons lichaam binnenkomt, wordt intern door ons brein (Neuro) vertaalt naar plaatjes, geluiden, gevoelens en gedachten (Linguïstisch). Denk maar eens terug aan de kleding die je gisteren droeg. Wat komt er dan in je op? Een beeld, geluid, gevoel of gedachte?

 

Deze interne voorstellingen slaan we op om later, wanneer dat nodig is, weer op te halen en eventueel met behulp van taal (Linguïstisch) te delen met anderen. Bijvoorbeeld wanneer je een vriend of vriendin vertelt over de kleding die je gisteren droeg.

 

Om niet ten onder te gaan in de voortdurende toestroom van externe informatie, maakt ons brein bij de interne verwerking ervan gebruik van filters die bepaalde informatie weglaten, samenvoegen (generaliseren) en/of een beetje vervormen. Voor het filteren van externe informatie heeft iedereen zo zijn eigen manieren (interne Programma's).    

NLP communicatiemodel van Doelgericht Coaching in Westendorp

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

NLP is een verzameling van krachtige en effectieve technieken die je bewust maken van je eigen unieke manieren van waarnemen (Programma's) en het directe effect dat dit heeft op hoe jij dat wat je allemaal meemaakt ervaart en hoe jij je daarbij gedraagt. Wanneer je een probleem ervaart, kan het handig zijn om te onderzoeken op welke manier jij de betreffende situatie waarneemt, wat je ziet, hoort en voelt. Als je dat weet kun je hier namelijk zelf verandering in aanbrengen, zodat je de situatie niet meer als probleem ervaar!

 

Wanneer je je interne programma's helder hebt kun je met behulp van NLP-technieken op elk gewenst gebied in je leven verandering aanbrengen. Zo kun je daar waar je een probleem ervaart zelf je niet effectieve programma aanpassen, zodat je het probleem 'oplost'. Dit maakt het mogelijk om al je doelen vanuit je eigen kracht te bereiken.

NLP-vooronderstellingen