Maagklachten


Een veel voorkomende maagklachten is brandend maagzuur. Mensen die hier last van hebben onderdrukken dit vaak met behulp van synthetische maagzuurremmers. Wanneer jij tot deze mensen behoort wil ik je uitleggen dat brandend maagzuur een signaal van je lichaam is. Het wil je vertellen dat er iets niet goed gaat, dat het uit balans is en jouw hulp nodig heeft bij het natuurlijk herstellen hiervan. Niet door het signaal te onderdrukken, maar door de oorzaak op te sporen en weg te nemen! Dit is dan ook precies wat we gaan doen als je bij mij komt met brandend maagzuurklachten.

Symptomen van teveel / te weinig maagzuur

Veel mensen die last hebben van brandend maagzuur denken dat ze teveel maagzuur hebben, maar de vraag is of dit wel echt zo is?! De symptomen van teveel maagzuur zijn namelijk vrijwel gelijk aan die van te weinig maagzuur:

  • Brandend maagzuur
  • Warm gevoel of pijn in je maag
  • Pijn tussen je schouderbladen
  • Boeren en oprispingen
  • Opgeblazen gevoel / gasvorming
  • Gevoel van vol zitten

Deze klachten kunnen zich, afhankelijk van de ernst van de situatie in meer of mindere mate voordoen.

 

Mogelijk denk je nu ‘Ja maar, sinds ik maagzuurremmers gebruik heb ik geen klachten meer, dus dan had ik teveel maagzuur!’ Toch is dat niet per se waar en dat wordt je duidelijk als je verder leest.

Maagzuur is belangrijk

Wanneer je eet komt het gekauwde voedsel via je slokdarm in je maag. Hier wordt de voedselbrij gekneed, zodat de buitenste laag zich kan vermengen met je maagsap. Dit maagsap wordt aangemaakt door cellen in de wand van je maag en bevat, naast water en slijm, oa

  • speciale spijsverteringsenzymen (zoals Pepsine) die een begin maken met de afbraak van voedingseiwitten. Je kunt zo’n voedingseiwit zien als een in elkaar gefrommelde kralenketting. Om deze in je darmen op te kunnen nemen en als bouwstoffen voor je lichaam te gebruiken, moeten voedingseiwitten eerst in losse kralen (aminozuren) worden geknipt en daarbij helpen deze enzymen. Het zijn dus een soort schaartjes
  • Intrinsic Factor. Dit is een speciaal eiwit dat je nodig hebt voor het opnemen van vitamine B12 uit je voeding. Anders poep je het ongebruikt weer uit
  • zoutzuur

Het zoutzuur dat door je maagwandcellen wordt geproduceerd zorgt ervoor dat de voedselbrij in je maag flink zuur wordt (pH 1-3). Dit is om een aantal redenen belangrijk, namelijk het:

  • doden van schadelijke bacteriën, schimmels, parasieten en dergelijke. Deze micro-organismen zijn overal in je omgeving aanwezig. Op je telefoon en je toetsenbord, in je bed en kleding, op je huisdier en eten, etc. Het is dus onmogelijk om ze niet binnen te krijgen, maar als je maag voldoende zuur is worden de meeste van deze ongewenste indringers hier uitgeschakeld
  • activeren van enzymen als Pepsine, zodat deze hun deel van de vertering goed kunnen uitvoeren
  • stimuleren van de afgifte van Intrinsic Factor voor de opname van vitamine B12
  • stimuleren van je alvleesklier om spijsverteringssap af te geven voor de verdere vertering van je eten

Wanneer de buitenste laag van de voedselbrij zuur genoeg is, verlaat deze je maag via de maaguitgang om zijn weg te vervolgen in je dunne darm. De rest van de brij draait vrolijk verder.

Gevolgen van teveel / te weinig maagzuur

Wanneer je echt teveel maagzuur hebt kan dit de maagklep (de afsluiting tussen je slokdarm en maag) openduwen en je slokdarm in komen: brandend maagzuur! Deze situatie is niet alleen erg vervelend en soms zelfs pijnlijk, het is ook schadelijk voor je slokdarm. Deze is namelijk niet gebouwd om te dealen met deze mate van zuur.

 

Wanneer je te weinig maagzuur hebt, duurt het langer voordat de voedselbrij in je maag zuur genoeg is om door te laten naar je dunne darm. Hierdoor blijft het voedsel langer in je maag en kan het gaan gisten, deze gistende maaginhoud kan je maagklep open duwen waardoor maagzuur in je slokdarm komt: brandend maagzuur! Naast het feit dat deze situatie erg vervelend is en schadelijk voor je slokdarm, kan een maagzuurtekort ook op andere vlakken serieuze gevolgen hebben, namelijk:

  • verhoogde kans op infecties, doordat ongewenste indringers de reis door je maag beter kunnen overleven
  • verminderde spijsvertering en daardoor verminderde opname van voedingsstoffen en op den duur mogelijk zelfs tekorten
  • verminderde opname van vitamine B12 en in de loop der jaren mogelijk een tekort met alle gevolgen van dien

Heb je nu te weinig maagzuur, maar denk je dat je teveel hebt en gebruik je daarom maagzuurremmers of binders, dan wordt het probleem alleen maar groter. Wat je hierdoor namelijk doet is het beetje maagzuur dat je lichaam zelf nog maakt, ook remmen!

Oorzaken van teveel maagzuur

Een veel voorkomende oorzaak van te hoge maagzuurproductie is een verstoorde histamine stofwisseling. Histamine is een stof die je lichaam zelf aanmaakt en in allerlei lichaamsprocessen een onmisbare rol speelt. Hierbij kun je denken aan maagzuurproductie, maar ook aan slaapregulatie, geheugenvorming, alertheid, hormonale activiteit, immuunreacties, etc. Om de hoeveelheid histamine binnen de gewenste marges te houden, breekt je lichaam teveel aan histamine af. Maar, wanneer de balans tussen aanmaak en afbraak verstoord raakt, kan de hoeveelheid histamine in je lichaam te hoog worden. Dit kan tot teveel maagzuur leiden, maar afhankelijk van de ernst ook tot een heel scala andere lichamelijke en mentale klachten, bijvoorbeeld ademhalingsproblemen, misselijkheid, braken, maagkrampen, prikkelbare darm, diarree, lage bloeddruk, duizeligheid, hoofdpijn, angsten, paniekaanvallen, slaapproblemen, spiertrekkingen / spasmen, huiduitslag, jeuk, zwelling, allergische reacties, etc.

Maar goed, ik hoor je denken: ‘hoe raakt mijn histamine stofwisseling dan verstoord?’ Tja, hierbij kunnen tal van factoren een rol spelen zoals:

  • een ongewenste indringer in je darmen die zulke grote hoeveelheden histamine produceert of vrijmaakt dat je lichaam het niet snel genoeg kan afbreken
  • een infectie met Helicobacter Pylori. Deze bacterie produceert niet alleen histamine, hij saboteert ook de maagzuurproductie
  • een tekort aan voedingsstoffen (met name specifieke vitaminen en mineralen) die nodig zijn voor het afbraakproces
  • een hormonale onbalans die afbraak van histamine belemmerd
  • onhandige voedingskeuzes die de afbraak blokkeren
  • medicijngebruik dat afbraak van histamine belemmerd
  • een genetische ‘hobbel’ waardoor je lichaam moeite heeft met het afbreken van histamine 

Oorzaken van te weinig maagzuur

Te weinig maagzuur komt in de praktijk veel vaker voor en kan veroorzaakt worden door de meest uiteenlopende oorzaken, zoals:

  • ouder worden: naarmate je ouder wordt gaan al je organen wat minder goed werken en dit geldt bij veel mensen ook voor de productie van maagzuur
  • stress: wanneer je lichaam gevaar ervaart, dit kan zowel lichamelijk als mentaal zijn, reageert het hierop met een stressreactie. Deze is erop gericht om de gevaarlijke situatie zo goed mogelijk te ‘overleven’. Hiervoor is veel energie nodig en daarom zal je lichaam geen energie verspillen aan zaken als vertering en het produceren van spijsverteringssappen zoals maagzuur
  • een tekort aan specifieke voedingsstoffen die nodig zijn voor de productie van maagzuur
  • een verstoorde schildklierwerking
  • chronisch gebruik van maagzuurremmers. Deze middelen zijn getest voor gebruik gedurende 3-4 dagen, maar worden door veel mensen langdurig gebruikt

Natuurlijk herstel

Gelukkig heeft je lichaam een fantastisch zelfherstellend vermogen (kijk maar hoe het een snee in je vinger of schaafwond heelt), maar voor het herstellen van een verstoorde maagzuurwerking heeft het toch echt jouw hulp nodig. Als je bij mij komt met brandend maagzuur, gaan we als volgt te werk:

  • we onderzoeken of er bij jou sprake is van teveel of te weinig maagzuur
  • we kijken welke factoren bijdragen aan de verstoring
  • we sturen deze factoren in een voor jou prettig tempo en op een natuurlijke manier bij
  • eventueel ondersteunen we je lichaam waar nodig (tijdelijk) met kwalitatief hoogwaardige voedingssupplementen en plantaardige extracten

Het is echt fantastisch hoe briljant je lichaam werkt, maar zonder de juiste voedingsstoffen èn omstandigheden kan je lichaam brandend maagzuur niet oplossen! Wil jij je onbalans op een natuurlijke manier herstellen? Als orthomoleculair therapeut en coach ondersteun ik je hier graag bij, dus meld je aan voor een kosteloze telefonische kennismaking, dan neem ik contact met je op.

Doelgericht coaching 

Doetinchemseweg 92A - 7054 BH Westendorp - 06-41741796

maaike@doelgerichtcoaching.nl - www.doelgerichtcoaching.nl

KvK nr. 64249867 NL001947951B03