In de zesde stap op weg naar méér grip op je gezondheid heb ik je uitgenodigd om bewegen tot onderdeel van je dagelijkse routine te maken. Als je hiermee aan de slag bent gegaan, dan heb ik er alle vertrouwen in dat je inmiddels regelmatiger beweegt dan dat je 2 maanden geleden deed. Dit betekent dat het nu tijd is voor stap negen en die gaat over trainen.
Trainen is niet hetzelfde als bewegen. Bij trainen daag je je lichaam namelijk uit om ergens beter in te worden en dat doe je bij bewegen niet! Over het algemeen onderscheiden we drie vormen van training, namelijk duurtraining, krachttraining en intervaltraining.
In iedere lichaamscel bevinden zich energiecentrales (mitochondriën) waarin brandstof (suikers of vetten) omgezet kan worden in energie / warmte. Dit is nodig om je lichaam op de juiste temperatuur te houden en alle biochemische processen uit te voeren die nodig zijn om je optimaal gezond en vitaal houden. Met een duurtraining daag je je lichaam uit om extra energiecentrales te bouwen, zodat je (vet)verbrandingscapaciteit, energieproductie en daarmee ook je uithoudingsvermogen toeneemt.
Iedere spier bestaat uit spiercellen / spiervezels en ook deze bevatten energiecentrales. Naarmate een spier meer spiervezels bevat is hij niet alleen sterker, maar kan hij dus ook meer brandstof (suikers of vetten) verbranden en energie produceren. Met krachttraining daag je je lichaam uit om extra spiervezels te bouwen.
Van nature heeft je lichaam een voorkeur voor het verbranden van suikers. Suikers zijn namelijk een beetje als krantenpapier. Ze ontbranden snel en makkelijk. Vetten daarentegen kunnen alleen onder speciale omstandigheden als brandstof gebruik worden en zijn dus meer als hout dat wat moeilijker ontbrandt. Maar, de verbranding van vetten levert wel veel meer warmte / energie op, dan de verbranding van suikers. Om je lichaam te stimuleren om, als de omstandigheden juist zijn sneller van suiker- naar vetverbranding te schakelen kun je gebruik maken van intervaltraining.
Hoewel alle drie de vormen van training nodig zijn om de grip op je gezondheid te vergroten is het, als je niet gewend bent om te trainen, verstandig om met duurtraining te beginnen. Als je hier je draai in hebt gevonden, dan kun je met krachttraining gaan experimenteren en tot slot is de intervaltraining aan de beurt.
Vind je het lastig om te trainen of geeft je lichaam onaangename signalen die je niet begrijpt en wil je hier graag hulp bij? Als orthomoleculair therapeut en coach ondersteun ik je graag, dus stuur gerust een mail en dan maken we een afspraak voor een kosteloze telefonische kennismaking!
Terug naar eerdere stappen voor méér grip op je gezondheid!