Méér grip op je gezondheid door …… bewust leven


In de achtste stap op weg naar méér grip op je gezondheid heb ik het over stress gehad. Nu denken de meeste mensen bij stress aan de psychische vorm, maar er zijn ook andere vormen. In deze tiende en laatste stap wil ik je aandacht vragen voor onzichtbare stress factoren. Om deze te kunnen herkennen is het belangrijk dat je begrijpt dat alle lichaamsvreemde prikkels in meer of mindere mate een stressreactie activeren in je lichaam. Hierbij kun je denken aan fijnstof, pesticiden, chemische medicijnen, schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten, kunstlicht, centrale verwarming, airconditioning en (elektromagnetische) straling. Maar ook aan voedingsmiddelen toegevoegde kunstmatige stoffen, grote hoeveelheden suiker en zwaar bewerkte voedingsstoffen activeren je stresssysteem. Als je met deze kennis om je heen kijkt zal je zien dat we momenteel in een voor ons lichaam erg stressvolle en ongezonde omgeving leven. Om gezond te worden èn blijven in deze omgeving is een behoorlijke uitdaging.

Groenten en fruit

Neem nu onze landbouwgewassen, deze worden gekweekt met behulp van kunstmest. Dit heeft als voordeel dat ze lekker snel groeien en soms zelfs meerdere keren per seizoen geoogst kunnen worden, waardoor de opbrengst stijgt. De keerzijde is dat op deze manier de bodem wordt uitgeput wat betreft voedingsstoffen, zonder dat deze weer worden aangevuld. Kunstmest bevat namelijk niet alle stoffen die planten nodig hebben om, naast snel groot, ook sterk en gezond te worden. 


Dat gewassen minder sterk en gezond zijn kun je in mijn beleving onder meer afleiden uit het feit dat er flinke hoeveelheden bestrijdingsmiddelen nodig zijn om ze te beschermen tegen micro-organismen zoals schimmels en parasieten, insecten en andere ongemakken. In principe zouden planten, net als wij mensen, zichzelf moeten kunnen beschermen tegen dit soort vijanden. Daarvoor hebben zij en wij immers een afweersysteem, maar wanneer dit door gebrek aan voedingsstoffen niet goed kan functioneren vallen planten evenals wij ten prooi aan vijanden. Veel bestrijdingsmiddelen worden opgenomen door de planten, waardoor je ze er niet kunt afwassen voordat je ze gaat eten. Zo vinden deze stoffen hun weg naar onder andere je darmen. Hier kunnen ze hun vernietigende werking botvieren op je darmflora (microbioom), ook wel de basis van ons afweersysteem en zelfs onze hele gezondheid genoemd. Een ander nadeel van een bodem die arm is aan voedingsstoffen zoals mineralen, is dat ook wij mensen het risico lopen op een tekort aan mineralen die ons lichaam nodig heeft om ons optimaal gezond en vitaal te houden. Je lichaam kan namelijk zelf geen mineralen maken. Daarvoor is het volledig afhankelijk van wat de planten die jij eet uit de bodem hebben gehaald en mineralen die er niet meer in zitten kunnen er ook niet uit worden gehaald.

Tips

  • kies wat vaker voor een biologisch product. Dit kost mogelijk wat meer geld en daardoor kun je iets anders misschien niet kopen of doen, maar vraag je dan af wat je gezondheid het meest ten goede komt.
  • kweek zelf kruiden, groenten en/of fruit. Het is natuurlijk fantastisch als je een hele groentetuin kunt aanleggen, maar wat potten met tijm, rozemarijn of andere verse kruiden voor op je balkon of terras is ook een mooi begin. Verder staat het erg gezellig om in je siertuin hier en daar wat eetbaars te planten, zoals een bessenstruik, paprika-, komkommer-, pompoen- of aardbeiplant.

Technologische ontwikkelingen

Met allerlei technologieën maken we ons leven zo makkelijk en aangenaam mogelijk en dat is natuurlijk heerlijk! Helaas hebben we van een aantal technologische ontwikkelingen in de loop der tijd ontdekt dat ze onze leefomgeving en/of gezondheid ernstig belasten. Denk aan de plasticsoep, het broeikaseffect en dergelijke. Dit is erg vervelend en op het moment dat we dit constateerden hadden we direct maatregelen kunnen nemen om de belasting te stoppen en verdere schade te voorkomen. Dit is niet gebeurt en dat komt in mijn beleving omdat oppermachtige bedrijven op dat moment zoveel geld verdienden met dergelijke technologieën dat ze alles in het werk hebben gesteld om deze te behouden. Maar, ook de meeste consumenten (inclusief ikzelf) hebben hun blik afgewend en gedacht dat het wel goed zou komen. Inmiddels is duidelijk dat het niet goed is gekomen, sterker nog het is alleen maar erger geworden. Gelukkig zijn er diverse organisaties die strijden tegen technologieën die onze gezondheid en de wereld schaden, maar zonder brede steun uit de maatschappij staan ze machteloos. 

Ik vraag je niet om alle voor je lichaam vreemde prikkels te vermijden, want dat is vrijwel onmogelijk. Ook vraag ik je niet om alle moderne technologieën uit je leven te verbannen. Wat ik wel doe is je uitnodigen om je open te stellen voor de

  • noodkreten van organisaties als het Wereld Natuur Fonds (zie het korte filmpje hieronder dat mij iedere keer opnieuw diep raakt)
  • duurzame oplossingen die innovatieve bedrijven introduceren om de schade aan onze gezondheid en de wereld te stoppen en waar mogelijk te herstellen.

Kijk gewoon eens kritisch om je heen om te zien welke kleine en grote acties jij kunt ondernemen om ook jouw steen bij te dragen aan een gezondere wereld! 

Namens Alexandra en mijzelf wil ik je heel hartelijk bedanken dat je ons de afgelopen 10 weken hebt gevolgd. We hopen dat onze foto’s en woorden je hebben geïnspireerd om de grip op je eigen gezondheid te vergroten en zijn enorm benieuwd wat je dit heeft gebracht. Mocht je dit met ons willen delen, dan stellen we dit erg op prijs 😊.

 

Hoe dan ook, wij wensen je een mooi en gezond leven!

 

Alexandra en Maaike

 

NB: mocht je nog vragen hebben aan (één van) ons of hulp willen, dan staat onze deur voor je open!

 

Terug naar eerdere stappen voor méér grip op je gezondheid!