Huidproblemen

Vaak wordt gezegd dat je huid een spiegel is van je gezondheid, maar wat wordt hiermee bedoeld? 

Onze huid wordt beschouwd als het grootste orgaan van ons lichaam en heeft een aantal belangrijke taken. In de eerste plaats het beschermen tegen

 • ongewenste bacteriën, virussen, schimmels en dergelijke
 • straling en schadelijke stoffen in je omgeving

Al deze factoren vormen een belasting voor je lichaam en kunnen, bij te hoge blootstelling, je vitaliteit en gezondheid schaden.

 

Andere taken van je huid zijn bijvoorbeeld het:

 • binnenhouden van vocht en mineralen die nodig zijn om alle biochemische reacties te laten plaatsvinden die jou optimaal vitaal en gezond houden
 • reguleren van warmteafgifte, zodat je lichaamstemperatuur op het juiste niveau blijft
 • aanmaken van Vitamine D, dat cruciaal is voor je immuunsysteem en de gezondheid van je darmen, botten en hersenen
 • signaleren van veranderingen in je omgeving zoals de temperatuur en druk

Om al deze taken goed uit te kunnen oefenen, bestaat je huid uit 2 lagen, namelijk de opperhuid (die zich aan de buitenkant van je lichaam bevindt) en daaronder de lederhuid.

Opperhuid

Je opperhuid is zo’n 0,05 - 0,1 mm dik (of eigenlijk dun 😉) en bestaat uit een aantal lagen. De onderste laag van je opperhuid (kiemlaag) bevat levende cellen die we keratinocyten noemen. Deze keratinocyten hebben een celkern met daarin jouw DNA (genetisch materiaal) en delen zich voortdurend om nieuwe keratinocyten te vormen. Maar, dit kunnen ze alleen doen als jij door middel van slimme voedingskeuzes en een goede spijsvertering zorgt voor de daarvoor benodigde specifieke grondstoffen. Deze grondstoffen moeten vanuit je darm via je bloed naar je huid getransporteerd worden en daarvoor heb je een goed werkend hart- en vaatsysteem nodig! Wanneer je bij mij komt met huidproblemen zijn dit dan ook de eerste dingen waarnaar we gaan kijken.

De onderste laag van je opperhuid bevat ook melanocyten. Dit zijn speciale cellen die, in reactie op UVB-straling pigment (melanine) maken en dit afgeven aan de keratinocyten. In de keratinocyten gaat dit pigment rond de celkern liggen om je DNA te beschermen tegen de straling. Voorwaarde hierbij is uiteraard weer dat jij zorgt voor de specifieke voedingsstoffen die nodig zijn voor het aanmaken van dit pigment!

 

Door het voortdurend delen van de levende cellen in de kiemlaag, schuiven ‘oudere’ keratinocyten geleidelijk op naar de buitenkant van je lichaam. Terwijl ze opschuiven produceren ze allerlei stoffen, zoals

 • keratine dat je huid een taai en waterafstotend karakter geeft
 • cholesterol dat overtollig vochtverlies tegengaat en de grondstof is voor onder andere Vitamine D (mensen die langdurig cholesterolverlagers gebruiken, hebben hierdoor een verhoogde kans op gebrek aan Vitamine D!)
 • vetzuren die de vochthuishouding en pH van je huid helpen regelen. Een juiste pH zorgt ervoor dat bacteriën die je gezondheid ondersteunen op je huid kunnen overleven (dit zijn er zo’n 8 miljoen per vierkante centimeter!) en ongewenste micro-organismen niet. Om deze laatste ‘buiten de deur te houden’ is je huid trouwens ook uitgerust met de diverse immuuncellen en afweerstoffen.

Op een enig moment tijdens het opschuiven beginnen de keratinocyten af te platten en te verhoornen om uiteindelijk af te sterven. Hierdoor bestaat de buitenste laag van je opperhuid (hoornlaag) uit dode verhoornde cellen die als schubben op elkaar liggen. In tegenstelling tot wat je misschien denkt speelt deze hoornlaag een heel belangrijke rol in de diverse taken van je huid. Zo beschermt hij de onderliggende huidlagen tegen uitdroging, ongewenste stoffen, bacteriën, virussen en dergelijke.

 

Tot slot verbreekt je lichaam met behulp van speciale enzymen (een soort schaartjes die het maakt van specifieke voedingsstoffen) de verbinding tussen de verhoorde keratinocyten, waardoor ze los komen en van je afvallen. Bij mensen met een schilferige, dikke of ruwe droge huid is dit proces verstoord.

 

Zo bouwt je lichaam iedere circa 28 dagen een volledig nieuwe opperhuid.  

Lederhuid

De basis van je lederhuid wordt gevormd door een stevige bindweefsel structuur: een netwerk van allerlei vezels, zoals collageen en elastine met daartussen een vochtvasthoudende substantie met onder andere hyaluronzuur (waarschijnlijk ken je deze stoffen wel uit de reclames van huidverzorgingsproducten). Dit bindweefsel geeft je huid een stevig, maar veerkrachtig en elastisch karakter.

 

Tussen de vezels liggen onder andere

 • cellen die vezels zoals collageen en elastine maken, maar ook de bouwstoffen voor de vochtvasthoudende substantie ertussen. Tenminste, als jij voor de juiste voedingsstoffen zorgt
 • bloedvaten die voedingsstoffen voor je huid aanvoeren en de warmteafgifte regelen
 • lymfevaten en zweetklieren die afvalstoffen uit je huid wegvoeren

Hopelijk is je inmiddels duidelijk dat het optimaal gezond houden van je huid een behoorlijk complexe klus is voor je lichaam en dat het op veel punten mis kan gaan. Het gevolg is onbalans die zich onder andere weerspiegelt op je huid door het ontstaan van huidaandoeningen, zoals jeuk, eczeem, acne, rosacea, etc. Ik zeg onder andere, omdat er nog meer spiegels van je gezondheid zijn.

Oorzaken van huidaandoeningen

Een huidaandoening kan allerlei oorzaken hebben en bij het optimaliseren van je huidgezondheid zullen we ze allemaal langslopen. Factoren waaraan je kunt denken zijn:

 • overmatige blootstelling aan schadelijke invloeden uit je omgeving. Hierbij kun je denken aan de zon, huidverzorgingsproducten en cosmetica, huishoudelijke middelen, medicijnen, ongewenste bacteriën, schimmels, parasieten en dergelijke
 • onhandig voedingspatroon dat je lichaam overlaadt met waardeloze of zelfs schadelijke stoffen en/of niet voorziet van de voedingsstoffen die nodig zijn om je huid optimaal gezond te houden
 • verstoorde spijsvertering of darmwerking. Dit kan leiden tot een tekort aan benodigde voedingsstoffen, maar ook tot een hoeveelheid schadelijke stoffen die groter is dan dat je lichaam kan verwerken. Deze worden tijdelijk opgeslagen in je huid  
 • hormonale disbalans. De processen die ik zojuist heb beschreven worden beïnvloed door hormonen als insuline, testosteron, oestrogeen en dergelijke. Als je hormonen uit balans zijn kan dit dus leiden tot huidaandoeningen
 • verstoorde immuunreacties, zoals allergieën en overgevoeligheden
 • ……

Natuurlijk herstel

Het is echt fantastisch hoe briljant je lichaam werkt, maar zonder de juiste voedingsstoffen èn omstandigheden kan het lastig zijn om je huid optimaal gezond te houden! Wil jij de gezondheid van je huid op een natuurlijke manier optimaliseren? Als orthomoleculair therapeut en coach ondersteun ik je hier graag bij, dus meld je aan voor een kosteloze telefonische kennismaking, dan neem ik contact met je op.