Gewrichten vormen een belangrijk onderdeel van ons lichaam, maar ook van onze vrijheid! Mede dankzij goed werkende gewrichten kun je namelijk van houding veranderen, bijvoorbeeld gaan staan, zitten of liggen. Ook spelen gewrichten een cruciale rol bij het verplaatsen van je lichaam(sdelen), zoals tijdens het pakken van een kop thee, knuffelen, de trap oplopen, aan je neus kriebelen, piano spelen, dansen, etc.
Over het algemeen hoort bewegen pijnloos te zijn en weinig moeite te kosten. Helaas is dit niet bij iedereen het geval, want gewrichten kunnen beschadigd raken door een blessure, overbelasting, ontsteking ed. Gelukkig heeft ons lichaam een fantastisch zelfherstellend vermogen, waardoor het deze schade meestal zelf kan genezen. Kijk maar hoe je lichaam een snee in je vinger of een schaafwond heelt.
Wanneer je een pijnlijk en/of gezwollen gewricht hebt, dan doet je lichaam dit niet om je te pesten. Het zijn signalen waarmee je lichaam wil aangeven dat er onbalans is en het jouw hulp nodig heeft bij het herstellen hiervan.
Als door een ongeluk(je) of acute infectie onderdelen van je gewricht beschadigd raken, dan ontstaat er een wond. Hoewel zo’n wond meestal niet vanaf de buitenkant zichtbaar is herstelt je lichaam hem min of meer op dezelfde manier als een snee in je vinger.
Eerst start je lichaam met behulp van speciale voedingsstoffen een lokale ontsteking. Deze kun je zien als een soort ‘vlammende brand’ die onder andere bedoeld is om (eventueel) binnengedrongen bacteriën te doden. Terwijl de brand geleidelijk wordt aangewakkerd (warmte), wordt ook de doorbloeding van het wondgebied verhoogd (roodheid). Op deze manier kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd en kunnen zuurstof, bouw- en hulpstoffen het gebied makkelijker bereiken. Met al deze stoffen komt ook vocht mee, waardoor er een zwelling ontstaat die ruimte creëert voor de opruimcellen. Deze cellen komen ook via het bloed vanuit andere plaatsen in je lichaam naar het beschadigde gewricht. Kortom: het is er een drukte van jewelste!
Voordat er opgeruimd en herbouwd kan worden moet de ontsteking (vlammende brand) gestopt worden en daarvoor heeft je lichaam weer andere specifieke voedingsstoffen (blusmiddelen) nodig. Een acute ontsteking is dus de eerste cruciale stap naar herstel en zeer effectief! Dit neemt echter niet weg dat het veel energie kost, waardoor je er flink moe van kunt worden. En mocht je je afvragen wat het nut van de pijn is, dan zal ik je dat nu vertellen. Deze is namelijk bedoeld om je eraan te herinneren dat er herstelwerkzaamheden plaatsvinden en je het gewricht beter even wat meer rust kunt geven om deze zo goed mogelijk te laten verlopen.
Wanneer een ontsteking chronisch wordt lukt het je lichaam niet om de balans te herstellen en dit kan allerlei oorzaken hebben, bijvoorbeeld:
Wanneer je niets doet aan het gebrek aan blusmiddelen, de overload aan schadelijke stoffen, onbalans in je microbioom en/of die hardnekkige bacterie in je gewricht, dan is het voor je lichaam ‘dweilen met de kraan open’.
Om op de lange termijn een acute ontsteking vol te houden kost simpelweg te veel energie. Dit is de reden dat je lichaam de ‘vlammende brand’ op een gegeven moment afschaalt naar een ‘smeulende brand’ ofwel een (chronische) laaggradige ontsteking. Deze kost minder energie, maar kan zich als de omstandigheden daar gunstig voor zijn, verspreiden naar andere delen van je lichaam en ook daar schade aanrichten. Om je gewrichten duurzaam gezonder te maken is het dus noodzakelijk dat je de oorzaken opspoort en aanpakt. Daarnaast zal je je lichaam moeten voorzien van de juiste voedingsstoffen om de ontstane schade te herstellen.
Gewrichten bestaan uit levende structuren en bij regelmatig gebruik zal je lichaam, om ze in optimale conditie te houden, dagelijks onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan deze weefsels. Dit houdt in dat bestaande onderdelen worden afgebroken om er vervolgens weer nieuwe voor in de plaats te bouwen. Naarmate je ouder wordt verlopen deze processen wat minder efficiënt waardoor er ‘slijtage’ kan optreden. Maar, waarom heeft de één hier meer last van dan de ander? Dit kan te maken hebben met je voedingskeuzes, want als je voeding onvoldoende specifieke bouw- en hulpstoffen bevat voor het herbouwen van gewrichtsonderdelen, dan kan je lichaam de klus simpelweg niet klaren en ontstaat er onbalans tussen afbraak en aanmaak!
Het is echt fantastisch hoe briljant je lichaam werkt, maar zonder de juiste voedingsstoffen èn omstandigheden kan het lastig zijn om je gewrichten gezond te houden! Wil jij de gezondheid van je gewrichten op een natuurlijke manier optimaliseren? Als orthomoleculair therapeut en coach ondersteun ik je hier graag bij, dus meld je aan voor een kosteloze telefonische kennismaking, dan neem ik contact met je op.