Falen bestaat niet, er is enkel feedback


Herinner jij je een situatie in het verleden waarbij je het gevoel had dat je had gefaald?

 

Ga, wanneer dit het geval is, eens met je aandacht terug naar dat specifieke moment en haal die situatie weer voor ogen. Zie en hoor weer wat er precies gebeurde en voel wat je toen voelde. Voel je het? Stel je dan nu eens voor dat er geen mislukking bestaat en dat er alleen feedback en uitgesteld succes is. Wat doet dat dan met je?

 

Wanneer iets niet verloopt zoals vooraf bedacht of de uitkomst anders is dan gehoopt, dan zijn we geneigd om te zeggen dat het mislukt is of dat iemand gefaald heeft. Je kunt het echter ook anders bekijken, want je hebt ook een unieke kans! Namelijk de kans om het  

NLP coaching bij Doelgericht Coaching in Westendorp

opnieuw te doen met meer kennis dan de vorige keer. Je hebt de mogelijkheid om te leren!

 

Toen je als jong kind het kruipen beu was en je je weleens op een andere manier wilde voortbewegen in de wereld, moest je gaan staan en lopen. Waarschijnlijk lukte dit niet direct bij de eerste pogingen en ben je diverse keren gevallen. Vermoedelijk waren deze valpartijen soms ook best pijnlijk (feedback), maar je ouders troosten je en stimuleerden je om het opnieuw te proberen (feedback). Er is namelijk geen enkele ouder die twijfelt of zijn kind kan leren lopen, omdat het een paar keer valt. 'Vallen' is onderdeel van het leerproces. Uiteindelijk is het je gelukt en kon je staan en lopen. Stel je nu voor dat je naar aanleiding van de pijnlijke valpartijen (feedback) had besloten dat je had gefaald, dan had je nooit leren lopen.

 

Tegenwoordig zijn veel mensen bang om fouten te maken. Ergens in onze opvoeding is 'fouten maken' namelijk verandert in 'falen/mislukken' en worden we soms zelfs gestraft voor onze fouten. Dat is jammer, want we kunnen juist leren van onze fouten. Kijk eens naar de fouten die je in het verleden hebt gemaakt en vraag je dan eens af wat je van deze ervaringen hebt geleerd. Welke kwaliteiten en vaardigheden heb je hierdoor ontwikkelt, tot welke nieuwe inzichten ben je gekomen, hoe ben je er sterker en beter door geworden?

 

Wanneer je feedback als een cadeautje gaat zien, dat je de mogelijkheid biedt om te leren, te groeien en te ontwikkelen, dan is fouten maken en feedback krijgen ineens niet zo erg meer. Hetzelfde geldt voor de feedback die jij aan anderen geeft, wanneer ze in jouw beleving iets 'fout' doen. Zorg hierbij wel dat je het zodanig formuleert dat de ander het ook als een cadeautje ervaart en hij hierdoor leert en meer in zijn kracht komt! Is de reactie op je feedback anders dan dat je had verwacht bedenk je dan 'Het effect van je communicatie is de respons die je krijgt'.

 

Naast deze en andere NLP-vooronderstellingen kan coaching en/of hypnotherapie je helpen om feedback als een cadeautje te gaan ervaren en de voordelen van je fouten te ontdekken, zodat je je eigen geluk kunt creëren!