Het effect van je communicatie is de respons die je krijgt


Herinner jij je een situatie in het verleden waarbij je je vreselijk hebt gefrustreerd over de reactie van een ander?

 

Ga, wanneer dit het geval is, eens met je aandacht terug naar dat specifieke moment en haal die situatie weer voor ogen. Hoor weer wat jij en wat de ander zei, zie hoe jij en hoe de ander zich gedroeg en voel weer wat je toen voelde. Voel je het? Stel je dan nu eens voor dat de reactie die je van de ander krijgt het gevolg is van jouw communicatie. Wat doet dat dan met je?

 

Je hebt ogen gekregen om de wereld te zien en je hebt de wereld gekregen om jezelf te zien.

NLP coaching bij Doelgericht Coaching in Westendorp

Communicatie is meer dan dat wat je zegt of dat wat je denkt dat je zegt. Communicatie heeft juist betrekking op dat wat de ander oppikt van jouw verhaal, ongeacht je bedoeling. Of je communicatie is geslaagd, kun je dus zien en horen aan de reactie van de ander! Dit heeft natuurlijk alles te maken met 'Ieder mens heeft zijn eigen unieke beeld van de werkelijkheid'.

 

Meestal communiceer je vanuit je eigen belevingswereld, maar dit geldt ook voor de ander. Wanneer de reactie die je krijgt, niet dat is wat je had verwacht of gehoopt, is het belangrijk dat je flexibel bent en je afstemt op het wereldbeeld van de ander. Dan kun je je boodschap zodanig veranderen dat je wél de reactie krijgt die je verwacht. Vaak zeggen we: 'Je begrijpt me niet', 'Ik bedoelde het niet zo' of je vindt het vervelend dat mensen niet doen wat je vraagt. Dan kun je natuurlijk blijven zeggen dat niemand je begrijpt of iemand niet doet wat je vraagt, maar daarmee los je het probleem niet op. Als je telkens op dezelfde manier communiceert en er verandert niets, dan zit er maar één ding op: het anders zeggen, iets anders doen of iets anders laten zien! Om dit mogelijk te maken is het belangrijk dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen communicatie.

 

Naast deze en andere NLP-vooronderstellingen kan coaching en/of hypnotherapie je helpen bij het veranderen van je communicatie, zodat je je eigen geluk kunt creëren!