Brandend maagzuur natuurlijk herstellen

Brandend maagzuur is een signaal van je lichaam dat er iets niet goed gaat, dat het uit balans is. Je kunt dit signaal onderdrukken met synthetische maagzuurremmers of je kunt op zoek gaan naar de oorzaken en de onbalans op een natuurlijke manier herstellen. Wat doe je liever?

Mocht je voor de tweede optie kiezen, dan help ik je in deze blog een stukje op weg door antwoord te geven op de volgende vragen:

 • Wat is er aan de hand?
 • Wat gebeurt er zoal in je maag?
 • Wat zijn de gevolgen van een verstoorde maagzuurproductie?
 • Wat zijn de oorzaken?
 • Hoe kun je dit op een natuurlijke manier herstellen?

Wat is er aan de hand?

Veel mensen die last hebben van brandend maagzuur denken dat ze teveel maagzuur hebben, maar de vraag is of dit wel echt zo is?! De symptomen van teveel maagzuur zijn namelijk vrijwel gelijk aan die van te weinig maagzuur:

 • Brandend maagzuur
 • Warm gevoel of pijn in je maag
 • Pijn tussen je schouderbladen
 • Boeren en oprispingen
 • Maagklachten
 • Opgeblazen gevoel / gasvorming
 • Gevoel van vol zitten

Deze klachten kunnen zich, afhankelijk van de ernst van de situatie in meer of mindere mate voordoen. 

Eerst is het dus zaak om uit te zoeken wat er bij jou aan de hand is. Dit kan met een eenvoudige test waarbij je je natuurlijke maagzuur tijdens een maaltijd aanvult met extra maagzuur. Verergeren je klachten hierdoor, dan heb je waarschijnlijk teveel maagzuur en verminderen ze, dan is de kans groot dat je te weinig maagzuur hebt.

 

Mogelijk denk je nu ‘Ja maar, ik gebruik maagzuurremmers en daardoor heb ik nu geen klachten meer, dus dan had ik teveel maagzuur!’ Toch is dat niet persé waar en dat gaat je duidelijk worden als je verder leest.

Wat gebeurt er zoal in je maag?

Wanneer je eet komt het gekauwde voedsel via je slokdarm in je maag. Je maag is een gespierde zak die leeg ongeveer zo groot is als je eigen vuist en vol circa 2 tot 3 keer zo groot. In je maag wordt de voedselbrij gekneed, zodat de buitenste laag zich kan vermengen met maagsap.

 

Dit maagsap wordt aangemaakt door cellen in de wand van je maag en bevat, naast water en slijm, oa ook

 • speciale spijsverteringsenzymen (oa Pepsine) die een begin maken met de afbraak van voedingseiwitten. Je kunt zo’n voedingseiwit zien als een in elkaar gefrommelde kralenketting. Om deze in je darmen op te kunnen nemen en als bouwstoffen voor je lichaam te gebruiken, moeten voedingseiwitten eerst in losse kralen (aminozuren) worden geknipt en daarbij helpen deze enzymen. Het zijn dus een soort schaartjes.
 • Intrinsic Factor. Dit is een speciaal eiwit dat je nodig hebt voor het opnemen van vitamine B12 uit je voeding. Anders poep je het ongebruikt weer uit.
 • zoutzuur

Het zoutzuur dat door je maagwandcellen wordt geproduceerd zorgt ervoor dat de voedselbrij in je maag flink zuur wordt (pH 1-3). Dit is om een aantal redenen belangrijk, namelijk het:

 • doodt schadelijke bacteriën, schimmels, parasieten en dergelijke. Deze micro-organismen zijn overal in je omgeving aanwezig. Op je telefoon en je toetsenbord, in je bed en kleding, op je huisdier en eten, etc. Het is dus onmogelijk om ze niet binnen te krijgen, maar als je maag voldoende zuur is worden de meeste van deze ongewenste indringers hier uitgeschakeld.
 • activeert enzymen als Pepsine, zodat deze hun deel van de vertering goed kunnen uitvoeren.
 • stimuleert de afgifte van Intrinsic Factor voor opname van vitamine B12.
 • stimuleert je alvleesklier om spijsverteringssap af te geven voor de verdere vertering van je eten.

Zoals ik al vertelde wordt de voedselbrij in je maag gekneed, zodat de buitenste laag zich kan vermengen met het zure maagsap. Wanneer deze laag zuur genoeg is, dan verlaat deze je maag via de maaguitgang om zijn weg te vervolgen in je dunne darm. De rest van de brij draait vrolijk verder. Zo duurt het, afhankelijk van de samenstelling van je maaltijd, normaal gesproken zo’n 3 tot 5 uur voordat ook het laatste beetje zure voedsel je maag heeft verlaten.

Wat zijn de gevolgen van een verstoorde maagzuurproductie?

 

Teveel maagzuur

Wanneer je echt teveel maagzuur hebt kan dit de maagklep (de afsluiting tussen je slokdarm en maag) openduwen en je slokdarm in komen: brandend maagzuur! Deze situatie is niet alleen erg vervelend en soms zelfs pijnlijk, het is ook schadelijk voor je slokdarm. Deze is namelijk niet gebouwd om te dealen met deze mate van zuur.

 

Te weinig maagzuur

Wanneer je te weinig maagzuur hebt, duurt het langer voordat de voedselbrij in je maag zuur genoeg is om door te laten naar je dunne darm. Hierdoor blijft het voedsel langer in je maag en kan het gaan gisten, deze gistende maaginhoud kan je maagklep open duwen waardoor maagzuur in je slokdarm komt: brandend maagzuur!

 

Naast het feit dat deze situatie erg vervelend en schadelijk is voor je slokdarm, kan een maagzuurtekort ook op andere vlakken serieuze gevolgen hebben, namelijk:

 • verhoogde kans op infecties, doordat ongewenste indringers de reis door je maag beter kunnen overleven.
 • verminderde spijsvertering en daardoor verminderde opname van voedingsstoffen en op den duur mogelijk zelfs tekorten.
 • verminderde opname van vitamine B12 en in de loop der jaren mogelijk een tekort met alle gevolgen van dien.

Heb je nu te weinig maagzuur, maar denk je dat je teveel hebt en gebruik je daarom maagzuurremmers of binders, dan wordt het probleem alleen maar groter. Wat je hierdoor namelijk doet is het beetje maagzuur dat je lichaam zelf nog maakt, ook remmen!

Wat zijn de oorzaken van een verstoorde maagzuurproductie?

 

Teveel maagzuur

Een veel voorkomende oorzaak van te hoge maagzuurproductie is een verstoorde histamine stofwisseling.

 

Histamine is een stof die je lichaam zelf aanmaakt en in allerlei lichaamsprocessen een onmisbare rol speelt. Hierbij kun je denken aan maagzuurproductie, maar ook aan slaapregulatie, geheugenvorming, alertheid, hormonale activiteit, immuunreacties, etc.

 

Om de hoeveelheid histamine binnen de gewenste marges te houden, breekt je lichaam teveel aan histamine af. Maar, wanneer de balans tussen aanmaak en afbraak verstoord raakt, kan de hoeveelheid histamine in je lichaam te hoog worden. Dit kan tot teveel maagzuur leiden, maar afhankelijk van de ernst ook tot een heel scala andere lichamelijke en mentale klachten, bijvoorbeeld ademhalingsproblemen, misselijkheid, braken, maagkrampen, prikkelbare darm, diarree, lage bloeddruk, duizeligheid, hoofdpijn, angsten, paniekaanvallen, slaapproblemen, spiertrekkingen / spasmen, huiduitslag, jeuk, zwelling, allergische reacties, etc.

Maar goed, ik hoor je denken: ‘hoe raakt mijn histamine stofwisseling dan verstoord?’ Tja, hierbij kunnen tal van factoren een rol spelen zoals:

 • een ongewenste indringer in je darmen die zulke grote hoeveelheden histamine produceert of vrijmaakt dat je lichaam het niet snel genoeg kan afbreken.
 • een infectie met Helicobacter Pylori. Deze bacterie produceert niet alleen histamine, hij saboteert ook de maagzuurproductie.
 • een tekort aan voedingsstoffen (met name specifieke vitaminen en mineralen) die nodig zijn voor het afbraakproces.
 • een hormonale onbalans die afbraak van histamine belemmerd.
 • voedingskeuzes die de afbraak blokkeren, zoals alcohol en energiedrankjes.
 • medicijngebruik dat afbraak van histamine belemmerd. Hierbij kun je denken aan niet-steroïde ontstekingsremmers - NSAID’s, anti-depressiva, anticonceptie met oestrogeen, middelen tegen hartritme stoornissen, etc.
 • een genetische ‘hobbel’ waardoor je lichaam moeite heeft met het afbreken van histamine.

Hier komt bij dat ook in veel van onze voeding histamine voorkomt (oa kaas, yoghurt, karnemelk, aardbeien, ananas, tomaten, spinazie, bieten, kabeljauw, haring, chocola, etc) en diverse voedingsmiddelen de afgifte van histamine in je lichaam stimuleren. Normaal gesproken hoort dit natuurlijk geen problemen te geven, maar wanneer je ze (onbewust) combineert met één of meer van bovenstaande factoren kan dit de histamine emmer doen overlopen, met alle gevolgen van dien.

Te weinig maagzuur

Te weinig maagzuur komt in de praktijk veel vaker voor en kan veroorzaakt worden door de meest uiteenlopende oorzaken, zoals:

 • ouder worden: naarmate je ouder wordt gaan al je organen wat minder goed werken en dit geldt bij veel mensen ook voor de productie van maagzuur.
 • stress: wanneer je lichaam gevaar ervaart, dit kan zowel lichamelijk als mentaal zijn, reageert het hierop met een stressreactie. Deze is erop gericht om de gevaarlijke situatie zo goed mogelijk te ‘overleven’. Hiervoor is veel energie nodig en daarom zal je lichaam geen energie verspillen aan zaken als vertering en het produceren van spijsverteringssappen zoals maagzuur.
 • tekort aan specifieke voedingsstoffen die nodig zijn voor de productie van maagzuur (bijvoorbeeld Zink en bepaalde aminozuren / eiwitbouwstenen).
 • verstoorde schildklierwerking.
 • chronisch gebruik van maagzuurremmers. Deze middelen zijn getest voor gebruik gedurende 3-4 dagen, maar worden door veel mensen langdurig gebruikt.

Hoe kun je je maagzuurproductie op een natuurlijke manier herstellen?

Tja, dat is eigenlijk vooral een kwestie van puzzelen! Je begint met testen of er bij jou sprake is van teveel of te weinig maagzuur. Wanneer je dit helder hebt kun je alle mogelijke oorzaken langslopen. Sommige kun je door middel van laboratoriumonderzoek in kaart brengen, maar bij de meeste is het heel goed mogelijk om dit in samenwerking met je lichaam uit te zoeken. Dit kun je doen door kleine dingen in je voedingspatroon en leefstijl aan te passen en vervolgens te luisteren of eigenlijk voelen wat hierop de reactie van je lichaam is. Is de reactie positief dan kun je op dat spoor verder puzzelen, is deze negatief of lijkt het niet te reageren, dan is het zaak om op basis hiervan bij te sturen.

 

Uiteraard is het bij dit puzzelen wel handig om de nodige kennis te hebben over de werking van ons lichaam en de effecten van voeding en leefstijl hierop. Deze kun je zelf verzamelen, door je er via internet, boeken of opleidingen in te verdiepen, maar je kunt ook gebruik maken van de kennis en ervaring van een deskundige.

Deskundige ondersteuning

Ik weet echt niet alles over de werking van ons lichaam, daarvoor is het namelijk veel te complex. Maar, als Medisch Bioloog en Orthomoleculair Therapeut (io) ondersteun ik je graag bij het voltooien van je maagzuurpuzzel! Wil je meer weten over wat ik voor je kan betekenen, neem dan gerust contact met mij op.

Doelgericht coaching 

Doetinchemseweg 92A - 7054 BH Westendorp - 06-41741796

maaike@doelgerichtcoaching.nl - www.doelgerichtcoaching.nl

KvK nr. 64249867 NL001947951B03